January 25, 2012

SENGATAN BERBISA

Assalamualaikum....

Berbisalah sangat.

Semalam, dah nak tidur dah, pergilah buat air milo (rutin sebelum tidur malam) nak minum. Sekali terasa jari tengah macam kena cucuk jarum dengan kuatnya. Terperanjat msred, terus terjerit. Bukan jerit mengada, tapi jerit kesakitan.

Tengok-tengok ada binatang ni ha. Tak tahulah kena gigit ke kena sengat. First time ni kena attack dengan binatang ni. Mak msred kata tebuan. Gambar ni pinjam lat sini.



Sakit jugaklah. Kat tempat kena gigit tu terasa bengkak (sikit je) dan keras, tak ada darah. Msred punyalah mengelabah mula teringat cerita orang yang mati disengat tebuan. Terus google cari apa tanda alahan kalau kena sengat tebuan. Nak kena pergi klinik amek injection ke? Siap post kat wall fb lagi tanya apa nak buat? Kena pergi klinik ke tak payah?

Melampau mengelabahnya.

Tapi lepas 10 - 15 minit, jari msred dah tak sakit, dah tak bengkak dan tak ada tanda-tanda alahan. Ok je. Sihat je. Adik msred siap gelak lagi.

" Ko ni kena attack ngan tebuan sekor pun mengelabahnya macam kena patuk ular je."

Agak kasar yea gurauan adik lelaki msred tu. Rasa nak tarik je rambut dia.

Pagi ini msred masih ok dan boleh bangun bersiap pergi kerja. So kiranya memang betul lah semalam msred mengelabah terlampau padahal tak ada apa-apa pun. Rasanya tebuan tu cuma sempat cucuk je tak sempat nak masukkan venom dia kat jari msred. Tu yang ok tu. Kalau tak mesti bengkak dan sakit.

Apa-apa pun lega rasanya masih sihat walafiat.


- Posted using BlogPress from my iPad

17 comments:

QueeN TerataI said...

kadang2 takut tu perlu juga.. kalo ambil ringan je pun bahaya juga sbb kita tak tahu ape yg sengat kita, tak tahu pula kesannya.. so haruslah menggelabah utk dptkan kepastiankan..

IntaNBerliaN said...

hihii... samalah... sy pun cm awk gak.. kne ggit sikit gelabah... lgpun org kata kne gigit tebuan bhaya gak kan..

Hanis MY said...

huwaa sakitnyaaa... take care msred...

cik fadh said...

hihi..harus mengelabah kalo kene sengat2 ni . bhaya jugak kadang tau..

KaK LimAh Si SupiR said...

kalo kene sengat tebuan memg bhya even sekor..tp, sb msred dh xsaket, maybe xsempat masuk bisa lagi kot :P

Anum said...

bahayanya
take care ms red

Lieyda said...

auch. mesti sakit kan? take care kak. huhu

aizamia3 said...

bila baca entry ni nak gelak pun ada tapi sebab tak pernah kena tu yang jadi panic semacam..
fuh.. nasib baik takde pape, kalau tak.. tak berasapler dapur..

Iffah Afeefah said...

auww skit

xpnh kene

tp adek slalu kene

sorg kat mate sorg kat bibir

gemok je nmpk

aReLaN said...

nasib bek la takde pape yg teruk.sye pernah kena sengat tapi tak tau ngan apa.seminggu leher bengkak cam orang kena beguk.hahaha

diana said...

pernah kena jugak..
rasa macam tercucuk jarum,,kan???
pedih2 je rasa..

Cik Lia Lomi said...

Lia pernah kena sengat dekat bawah mata dahulu dekat sekolah, balik terus suruh mak keluarkan sengatnya. esoknya terus okey..

era kecik said...

adik era pernah masuk hospital sebb kena sengat ngan tebuan ataupon lebah.. erk, tak ingt ler.. hhehe

>> erk, tak pernah naik lagi motor tur, setakat start motor tu boleh ler.. hehe

yad'z said...

err.. sakit tu.. alhamdulillah kalau takde pape.. tapi kalau bengkak, bubuh la ubat. takut melarat nanti. =)

myhatiku said...

Alhamdulillah,xde ape..kalo myhatiku pun mesti gelabah mcm msred jgk..risau kot..he

KuNanGKuNanG said...

penah gak kene sengat tebuan ni..sakit..sy letak myk angin je..

Juliet_iRa~" said...

isskk takut gak kak..kang jd pape ke kan..huu

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno