January 03, 2012

SAYA TAKUT

Assalamualaikum....

Hari ini Iffan Daniel mula sekolah tadika. Mama dia nervous. Entah berapa kali mama dia pesan macam-macam sebelum pergi tadika. Bukan hari ini saja, dah seminggu dah. Hari-hari mama dia pesan macam-macam, all the dos and donts bila pergi tadika nanti. Sampai Iffan Daniel rimas dengan macam-macam pesanan mama.



Kenapa mama Iffan tak berhenti pesan itu ini pada Iffan Daniel? Sebab mama dia takut lah. Apa yang mama Iffan Daniel takutkan? Kalau berani, baca lah list ni. Baca sampai habis pun tak apa.

1. Takut Iffan kena buli
2. Takut Iffan kena tumbuk
3. Takut Iffan takut pergi toilet
4. Takut Iffan nangis kena marah dengan cikgu
5. Takut Iffan jatuh waktu main kat playground dan lutut berdarah
6. Takut Iffan kena culik
7. Takut Iffan lari sekolah sebab merajuk dengan cikgu ke kawan-kawan ke
8. Takut Iffan menangis dan mama tak ada nak pujuk dia
9. Takut Iffan kena umpan dengan orang jahat bagi coklat suruh ikut orang jahat tu
10. Takut Iffan terkencing dalam seluar sebab takut nak cakap dengan cikgu nak pergi toilet, lepas tu kena marah dengan cikgu, lepas tu kena boo dengan kawan-kawan.

Melampau? Mama Iffan memang mengada melampau suka fikir bukan-bukan, suka fikir yang buruk. Takut sangat jadi apa-apa kat Iffan Daniel.


Note : Iffan yang nak masuk tadika, tapi Mama Iffan yang lagi nervous dari Iffan. Normal ke tak normal kalau mama Iffan rasa macam ni?


- Posted using BlogPress from my iPad

26 comments:

Cikpuan rara said...

akk jgn risau eh.mula2 mmg cm tu.nt dh lama ok kot.

Munnafendy said...

hahahahahaha mamanye agk kelakar hee tgk die, nmpk cool je :)

QueeN TerataI said...

buat biasa je msred.. kalo mam takut anak mcm mana? so sbg ibu kenalah show pada anak yg kita yakin pada anak kita.. InsyaAllah anak kita pandai membawa diri..

Anum said...

jgn risau sis

nurfauzi said...

ade sesetengah orang pulak:

takut anak dia pukul orang
takut anak dia lawan cakap cikgu
takut anak dia buli orang
takut anak dia jadi ketua nakal dalam kelas

memang betul ade yang risau mcm ni

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

jgn risau..anak msred dah biasa tinghal dgn pengasuh kan? jd dia misti pandai berdikari :)

WANDA said...

hihihih....kebiasaannya, ibu yg akan melebih2 dr anaknya...kan kan... wpun xde pgalaman lg, tp kita selalu tgk kakak kita yg cemas bila anak2 nak ke sklah.. hahahah!!

pena rozie said...

hi..hi...hi... Nasib baik twin PR ok...

Cik Pulau said...

biasala tu..
mula2 kan. hehehe..

Juliet_iRa~" said...

kasih ibu..hee

mula2 je tu..nt ok la..:)

aRa ❤ aFiq™ said...

hehe.. biasa la 2 an kak.. syg anak an mmg cm2 an.. Iffan kne la dgr kap mama :)

Anak Wak Mail said...

mama iffan tak sedia lagi nak menerima kenyataan yang iffan semakin membesar.

normal!haha

aReLaN said...

hahahaha...mama iffan ni rsenya mmg xnk berenggang ngan iffan.mcm nk ikt je g tadika tu sbb takut sgt kn.jgn rsau2.skolah tmpt blaja bkn hnye bnda akademik tpi jgk about life kn.hehehe

ahsfantasy24 said...

Norma, ibu lbih risau tentang
anaknya :)

sabar ya kak, saya doakan semua
akan baik2 aja :)

era kecik said...

hati ibu mana yang tak risaukan kat anaknya . risau tu tandanya sayang :)

Iffah Afeefah said...

normal je

akak kene lepaskan die

nnti die terlalu bgntung plak

..cik gugu.. said...

lama2 nti sis kne lepaskn dy jugak... ;)

ainraus said...

nampak sangat indah menjadi mama. tapi besar tanggungjawab nya kan. insya Allah adik irfan takde apa2. :)

Azzah said...

tak per..nanti mamanya biasa la tu..

fadh leyanie said...

bg saya mmg patut seorang ibu rasa begitu,sudah tiba masanya untuk Iffan berdikari tanpa mama disisinya.:)

KaK LimAh Si SupiR said...

jgn risau msred..insya allah iffan okey ^_^

IntaNBerliaN said...

ibu mmg sentiasa akn risau mcm2 kan... padahal anak2 ni rileks je kan..

Ezad Skytech said...

hee...takpe..Iffan nampak ok je tu..relaks je..:D

aimie amalina said...

heeee
agaknye mcm itulah perasaan seorg ibu bile anaknye mule nak melangkah ke setiap dunia baru ye
heheh
insyaAllah iffan akan okeh kak
die kan hero akak! :))

msredcheesecake said...

Queen, betul la.... Tapi msred selalu risau.... Kena konpiden ni dgn Iffan....hheee

msredcheesecake said...

Fauzi, kita selalu fikir anak kita baik kan? Selalu terlupa anak kita pun bule nakakl gak... Itu lagi risau...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno