January 17, 2012

PUNCA DIET GAGAL

Assalamualaikum.....

Awal tahun hari itu, ada lah buat azam baru kononnya nak mengurangkan berat badan sampai ke tahap BMI yang ideal untuk ketinggian msred. Selalunya follow, kadang-kadang langgar juga. Tapi masih terkawal.

Selalunya, apa yang membuatkan msred langgar azam nak diet, inilah dia puncanya....

1. Bila kawan cakap, let treats ourself with a good food. Pantang dengar, selalunya fail nak tolak. Memang susah nak tolak bila kawan ajak makan sedap.

2. Bila mak masak, walaupun sambal ikan bilis je pun, mesti nak makan sampai 2 pinggan. Apasal lah kalau mak masak je rasa sedap sangat.

3. Bila stress, walhal orang lain stress tak lalu makan, ni msred stress je nak makan walaupun perut tak lapar pun.

Susunan mengikut tahap kuatnya dugaan pada diri msred yang selalu tak tahan diduga.

So, kawan, tolong support azam msred ni. Mak, jangan masak apa-apa dah. Stress, tolong pergi jauh.

Note : Mr boyfriend selalu gelak bila msred kata nak diet.


- Posted using BlogPress from my iPad

16 comments:

saffiya_aleesya @ echa said...

my boy pun sama suka gelak2 bila saya kata nak diet ke nak kurus ker..katanya lupakan jela baik makan je selagi boleh makan..aduhh ayat tak tahan huhuhu

KaK LimAh Si SupiR said...

yaa..kalo membe ajak mkn, pantang dgr..cnfm xtolak =_=

QueeN TerataI said...

aduiii msred ni.. sibuk nak diet.. Queen ni sibu nak tambah berat badan.. hehehehe

pena rozie said...

memang kompem betul

nazirah said...

hehe besela tu msred.. cci pn kekadang cmtu gka hehe

Anak Wak Mail said...

haha,,nak diet,,memang susah,,nak makan banyak2,,tak yah fikir pon..;)

ZalinZalina said...

Kak ina masih lagi bertahan...best ar bila rasa badan dah makin ringan...kuatkan semangat k :)

cik Kartun said...

huhuhu berpuasa la msred.. lgkah mncegah yg baik :D

aReLaN said...

hahahah...ayuh ke arah berat ideal.tak minat la diet2 ni.sebab tu selalu overtrain. :p

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sama diet ila selalu fail sbb hari2 masak utk hubby

Juliet_iRa~" said...

hee..

caiyooooo kak!:)

Ezad Skytech said...

hee...semangat ye msred...chaiyok2...

Pendamba Mawar said...

PM dalam proses

IntaNBerliaN said...

hihii masakan mak.. walaupun sambal bilis mmg sentiasa terbaik kan.. :-)

yua said...

kena baetul2 tahan nafsu makan ni. hehe

fadh leyanie said...

jangan biarkan punca diet gagal mnguasai diri :)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno