January 19, 2012

PARENTS VS LOVER

Assalamualaikum......

Pernahkah terjadi bila kita terpaksa memilih antara sesorang yang sangat kita cinta dan parents kita?

Dia yang kita cintai, yang sudah saling dah berjanji untuk membina keluarga bersama.

Atau parents kita, yang sejak hari pertama bergelar ibubapa kita, tak pernah berhenti dari terus menjadi ibubapa kita.

Tips? Tak mahu kata tips lah. Msred nak share cadangan saja, apa yang perlu atau boleh kita buat kalau terpaksa memilih antara kekasih dan ibubapa.

First, kita lihatlah pasangan kita tu samada berbaloi ke tak kita nak argue dengan parents kita nak jugak kawen dengan dia. Lihatlah, ada ke ciri-ciri pasangan yang baik mengikut Islam. Kita lihat agamanya, hartanya, keturunannya dan rupa parasnya. Kalau semua dah cukup dan lengkap, barulah berbaloi kalau kita nak argue dengan parents kita.

Then, explain baik-baik dengan parents, kita memilih pasangan kita sebab agamanya kuat, keturunannya baik, dia berharta dan elok pulak rupa parasnya. Minta dengan baik supaya dia terima dan restu hubungan kita. InsyaAllah, parents kita pasti akan setuju.

Tapi, kalau parents kita masih tak setuju, jangan dilawan. Perkahwinan tanpa restu ibubapa biasanya tak panjang bahagianya. Bahagianya tak sampai ke syurga.

Teruskan berdoa untuk dapat pasangan yang kuat agamanya, baik keturunannya, berharta dan elok rupa paras.


- Posted using BlogPress from my iPad

10 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga yang terbaik utk diri ini..amiiinn..

Anak Wak Mail said...

betul2,,apa pon restu ibubapa tu penting..susah senang kita nanti nak mintak tolong kat ibubapa jugak..:)

LINDAHERY said...

restu ibubapa penting sblm kawen kan... :)

cik ika said...

yup..setuju..better dptkn restu ibubapa.

nurfauzi said...

status sebagai suami:
perlu lebih dahulukan ibu bapa daripada isteri. ketaatan suami masih lagi kepada ibu bapanya.

Status isteri:
jika sebelum kawin, ibu bapa menjadi keutamaan. Tapi selepas berkahwin, keutamaan untuk taat berpindah kepada suami. arahan daripada bapa dan arahan daripada suami. mana perlu diikut?
jawapan: selagi arahan suami tidak berlanggar dengan syarak, isteri wajib taat.

itu mengikut hukum fiqh.

Apa pun perbincangan dengan cara yang baik adalah lebih elok. suami tidak boleh menggunakan 'kuasa' tanpa memikirkan orang lain, dalam masa yang sama isteri perlu mentaati suami.

nurfauzi said...

tertinggal....

jadi kita perempuan sebelum kahwin, wajib taat ibu bapa.

QueeN TerataI said...

as 4 me.. ibubapa lbh penting.. kekasih boleh dtg dan pergi sesuka hati.. patah tumbuh hilang berganti.. tp ibubapa?? hilang pasti tiada gantinya...

IntaNBerliaN said...

restu keluarga tu sgt penting dlm kita membina keluarga bahagia yg kekal hingga akhirat...

KaK LimAh Si SupiR said...

limah serahkan pd abah..kerna pilihan ny, pasti direstui dan pilihan limah jgk :P

Ezad Skytech said...

restu kedua ibubapa tu paling penting...:D

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno