January 14, 2012

NAK IKUT CAKAP MAK KE NAK IKUT CAKAP KITA?

Assalamualaikum.....

Semalam, hari Jumaat, Hot Chat di Hot FM membincangkan topik berkenaan isu menghantar ibu bapa ke Nursery atau Day Care waktu kita pergi kerja.

Patut ke kita buat macam tu?

Personally, msred rasa itu salah satu cara terbaik untuk menjamin kebajikan dan keselamatan ibu bapa kita sementara kita pergi kerja. Terutamanya kalau ibu bapa kita itu dah tak berapa kuat nak buat kerja sendiri.

Tujuan kita hantar ibu bapa kita ke Day Care itu untuk memastikan supaya makan mereka terjaga dan on time. Dan kita juga nak pastikan keselamatan mereka. Kalau kita tinggalkan ibu bapa kita di rumah tanpa pengawasan, takut terjadi apa-apa pada mereka dan tak ada sesiapa yang tahu.

Itu pandangan kita sebagai anak-anak. Bagaimana pula pandangan dan perasaan ibu bapa?

Pasti ramai ibu bapa yang kurang setuju dengan cara ini. Kita kena ingat, orang tua ni sensitif. Takut mereka terasa hati kalau kita hantar mereka ke Day Care. Memanglah niat kita anak-anak ni baik, tapi ibu bapa tetap akan terasa hati, terasa macam mereka ni menyusahkan anak-anak ke, terasa anak-anak kurang sayang mereka ke.

Penyelesaiannya, kalau kita anak-anak nak hantar ibu bapa ke Day Care, berbincanglah dari hati ke hati dengan mereka samada ibu bapa kita ni setuju ke tak dihantar ke sana. Explain baik-baik kenapa kita nak hantar mereka ke Day Care, jangan sampai mereka terasa hati. Kalau kita dah explain, ibu bapa kita masih tak setuju, kalau msred, akan ikut kan kemahuan mereka. Pandai-pandailah kita pastikan kebajikan dan keselamatan ibu bapa kita terjaga sewaktu kita inggalkan mereka di rumah.

Yang penting, hati ibu bapa kita tak terguris dengan tindakan kita.




- Posted using BlogPress from my iPad

25 comments:

Iffah Afeefah said...

skuat mnepon alasan kite

pasti die akan terasa

jgn wat mcmtu sedih!

eyqa amin said...

selagi hisup...kita sendiri yg nak day care ibu dan ayah..tak mau org lain!

Kalamhati said...

Ada dgr gak..mslh caller tu bkn dia yg nak hantar..tp mak ayah dia mintak hantar ke day care sbb dorang rasa lebih selamat dan dpt ramai kawan..

tp si anak serba salah sbb rakan2 ofis smpi ada yang ckp dia anak derhaka kan?sedangkan dia taknak pun hantar.

pd saya, kalau itu yg terbaik..dan ibu bapa yg nak pergi.better kita hantar sbb nak tinggalkan ibu bapa yg dah tua kat rumah sementara kita bekerja lagi la bahaya kan..

ramai yang keliru sebenarnya..ni bkn hantar terus ke rumah orang2 tua..ni hanya hantar ke day care mcm kita hantar anak2 ke nursery la kan msred..

Alhamdulillah mak KH dijaga oleh kakak2 KH yang bekerja dekat dgn rumah mak..

KaK LimAh Si SupiR said...

hati ibubapa amat2 perlu dijaga..jgn smpai terguris

aReLaN said...

hati orang tua memang sensitif.hmmm...kalau boleh memang nak jge sndri tapi kalau dh kuar keje awal pagi balik rumah dh malam cmne kan.risau gak tkde orang tengok dia kat rumah time kte takde.

Pendamba Mawar said...

situasi cam ni.. kite kena bijak la handle..:) kena explain betul2 ..:) ye la hati orang tua susah kita nk selami

diana said...

kebanyakan ibu bapa tak suka macam tu..rasanya lagi baik kita upah orang jaga kat rumah kita sendiri sampai kita balik kerja petang nanti..kan??
tak la dia kecik hati sangat

Qil_H0shi said...

mesti kecik hati org tue.,dyeorg akn rase terbuang.,

pena rozie said...

Memang susah kite untuk buat keputusan untuk menjaga hati semua pihak...

Juliet_iRa~" said...

btol2..kena tnye dl pandangan parents kan...

xpon amik maid y leh tgk2kan ms siang..huu :)

Miss Nadya said...

kakak,mak nad sokmo pesan jgn hantar dia kat rumah org tua..:)

mcm nenek pulak cian dia..menumpak di rumah anak2..:(

cian2..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

cuma kita & ibubapa je yg tahu apa yg diperlukan.kdg2 tak blh dengar apa yg org lain cakap

littledolphin said...

hati berbelah bahagi kalau ada situasi macam ni.

lebih baik just upah someone untuk jaga mereka di rumah kot daripada hantar ke daycare.

kalau kecik hati susah pulak kita nanti.

Tasha said...

konsep sama mcm mak ayah kita antar kita pegi nursery @ umah org utk jaga kita,kalau hari2 amik,pe slhnya...jgnlah letak org tua tu laam2 kat situ.tu mgkn la x patut..anak mst kena jga mak ayah dia

El-Janna said...

betul tu .tp ada baiknya jika hntr kat day care. anggap jela mcm rumh tumpngn tp jgn lupa plk jemput balik..

Muka Bosan said...

Tapi naluri saya kuat menyatakan saya banyak buat mereka terguris hati. :(

aRa ❤ aFiq™ said...

kne bincang n slow talk ngn dowg lu , xnk la t dowg terasa kan.. t jdik ank derhaka lak.. kne pk leklok sblom uat kputusan..

aimie amalina said...

emmm3...
saya rasa sy sokong akak :)
sebab niat kita takot diorang jadi pape mase kite keje, lepas keje kita amik la deme kan

tapi kalo incase dorg x dpt time, kite kene gak pk pape yg boleh terjamin keselamatan deme kan :)

Mishter Izwän said...

why not kite pay someone utk jaga dirumah. mybe org tuwe ni dyer suka duk dirumah sndri dr duk tmpat org lain!!

Ct Aja said...

mak sy slalu ckp, bila ma tua hntar la umah org2 tua... cam perli j..hihih.. tp slagi mampu kita jaga la kan, insyallah kita boleh...

ahsfantasy24 said...

sepertimana ibu bapa menjaga kita sewaktu
kecil, layanlah mereka dengan selayaknya..
syurga di bawah telapak kaki ibu :)

Cik Pulau said...

bila parents makin tua.
hati diorang pun makin sensitip..
niat kita baik..
tapi dia akan ingat kita macam orang2 lain yg memang niat nak buang parents..
sebolehnya, tanya pendapat dia dulu..^^,

Selendang Merah said...

kadang2 apa yg kita fikirkan terbaek tu kadang tidak bg ibu kita...mereka mesti mengangapkan yg anak2 nie x ambil berat pasal mereka..

Munnafendy said...

tnya mak ayah dulu...kalau hati ke hati setuju..on je..utk kebaikan gk kan..

cik Kartun said...

entah laa.. suatu ari nnti CK juga bakal merasa semua nie. wlup0n tidak skung

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno