January 30, 2012

KENAPA KENA JADI BANGAU?

Assalamualaikum.....
Sangat tak suka bila time meeting, bila bincang tentang sesuatu masalah yang timbul, kita bukannya sibuk cari penyelesaian tapi sibuk nak menuding jari. Kenapa kita ni bila ada masalah saja, suka sangat cari orang yang nak disalahkan, sibuk cari siapa punya angkara. Lepas tu habiskan masa berejam bebelkan orang yang buat salah tu. Bukannya sibuk habiskan masa bincang penyelesaian yang sesuai. Apa yang patut kita buat untuk betulkan masalah.
Macam lagu melayu, Bangau oh Bangau. Sibuk cari siapa salah, tak de pulak usaha nak cari penyelesaian. Salahkan orang itu salahkan orang ini. Best ke tuduh menuduh, menuding jari ni? Boleh settle problem ke? Pelik perangai orang kita ni, sampai ada buat lagu yang seolah-olah mengambarkan memang perangai orang kita ini suka menuding jari dari mencari penyelesaian.
Macamana nak ubah habit ini, yang dah berakar umbi dalam masyarakat kita? Akar tunjang. Nak tebang, nak buang pun dah susah. Kuat sangat asasnya. Apa kata kita mula ajar anak-anak kita untuk ubah mentaliti dan cara hidup yang tak berapa bagus ni. Berhenti menuding mencari siapa salah, mula menjemput cari penyelesaian bersama.
Note : Tak mahu jadi bangau.

23 comments:

aReLaN said...

memang masalah besar.sume tau nak salahkan orang lain.bukannya selesai pon masalah kalau camtu.kat tempat saya keje pon sama je.bila boss tanya mula la tuding jari.hmmm

ILA HonEyBuNNy said...

susah kalau kita suka salahkan org lain..sedangkan xcri jalan penyelesaian...seolah2 semua mahu lpskan tangan...

kan bagus lau kita saling kerjasama n baiki dri kita.;)

EyqaLuvender said...

kalo saling kongsi pndpt n cari idea utk setelkn mslh tu ok gak...ni kalo da asyk duk tuding jari kt org laen slp ary bln company ley 'bungkus'...huhu
tanak jd bangau gak...=]

pena rozie said...

memang tak suka la. Jenis yg suka menundung jari ni...

QueeN TerataI said...

situasi yg agak sama.. kdg2 bosan juga bila masuk meeting sbb masalah tak juga ada jalan penyelesaiannya...

Cho Zila said...

tak nak jadi bangau gak.. tolong... tu ler kita kena usahakan ngan anak2 dulu..
kitapun kadang2 selalu gak salah menyalahkan anak2kan... so berubah yang kecik2...

Paris Lipton said...

nak jadi jirafah yg ceria dgn warna kuning ~ hehe

LubLy said...

nsb bek bangau kak..
kalu langau lg teruk kak..haiz

teyn teyn said...

suke entri msred .. baek betulkan diri dlu b4 kite mencari kesalahan orang atau meletakkan kesalahan keatas sorang individu sedangkan tggjwb brsama,

era kecik said...

setuju ngan teyn teyn.. :D

:: payah kak msred nak jadi 1 dalam sejuta tu.. hehe :D

saffiya_aleesya @ echa said...

sikap saling menunding jari tu takkan selesaikan apa2 pun..tapi duduk berbincang dan berfikir apa jalan penyelesaian itu yang terbaik!!!

Ezad Skytech said...

sampai bila pun takkan selesai masalah kalau asyik menunding jari ni....

Iffah Afeefah said...

xmo jadi gitu

hurm masyaaarakat

Hanis MY said...

betul tu stuju2...go ms red... mmg masyarakat kita dr dulu mcm tu ssh nak ubah, kena mula dengan diri sendiri seterusnya keluarga kita...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Jangan asyik nk menuding jari..cari jalan penyelesaiannye..itu adalah yg terbaik..

cinnamon.com said...

sifat manusia..menunjukkan kita hamba yg sgt lemah..


hebatnya para2 sahabat..

هانيم إرشاد said...

manusia skrg sllu cenggitu, suke cari slh owg laen. slh sndiri dpn mata xnmpk

aimaniman said...

yupp kita kena berhijrah minda, macam KrIM, BRiM... walaupun baik tapi sepatutnya kita ajar nelayan tangkap ikan bukan bagi nelayan ikan, ibaratnya, rakyat malaysia jgn asyik disuap, nanti dah kenyang, dia 'salahkan' pulak kenapa dia terlalu kenyang!!!...

Woofer Storm said...

dari buang masa mencari kesalahan siapa,bukan lebih baik mencari penyelesaian tu bagaimana..

#masa itu kan emas,jangan siakan2 saki baki masa yang ada...

aRa ❤ aFiq™ said...

mmg ta an lari dr mnuding jari uh..

fazrulnoor said...

bangau jugak yang akhirnya kena..hahahaha

Azzah said...

buat meeting nak cari penyelesian,sudahnya selesai x jugak,lepas meeting pakat masam muka..

nuyui a.k.a miss YUI said...

pyhla gtu..nak cari slh..mbbel pnjg..xsuka jd bangau.

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno