January 26, 2012

BILA IBU MARAH

Assalamualaikum.....

Situasi 1.

Zikri yang berumur 5 tahun sedang bermain di ruang tamu bersama adiknya. Ibu sudah selesai memasak. Ibu memanggil Zikri dan adiknya untuk makan.

" Zikri, ajak adik makan. Ibu dah siap masak ni." lembut saja suara ibu memanggil.

Situasi 2.

Zikri sedang leka menonton tv selepas makan malam. Jam dah menunjukkan pukul 9 malam. Dah tiba masanya untuk Zikri masuk tidur. Esok nak sekolah.

" Zikri, dah malam ni. Jom tidur. Esok nak bangun pagi." panggil ibu dengan senyuman.

Situasi 3.

Dah berkali-kali ibu pesan pada Zikri supaya jangan guna pensil untuk menconteng dinding rumah. Nanti rumah jadi tak cantik. Penat dah ibu memadam contengan Zikri di dinding. Tapi pagi ini, lagi sekali Zikri menconteng dinding, tapi kali dengan marker, tak bolehlah dipadam semula. Ibu mula hilang sabar.

" Mohd Zikri Abdul Rafiq! Kenapa conteng dinding dengan marker ni? " marah ibu.

Soalan. Kenapalah kalau ibu rasa marah saja dengan abang Zikri, mesti nak panggil nama penuh siap dengan Bin sekali? Kalau tak marah, boleh pulak panggil nama pendek.

Note : Ramai juga parents yang punya habit macam ni, yang msred pernah jumpa. Pelik ke tak?

- Posted using BlogPress from my iPad

14 comments:

saffiya_aleesya @ echa said...

hehehe tanda marah dan geram sangat2tu yang panggil nama penuh tu

mizzkechique said...

hahaha..sy pun klu mrh anak² buah n adik mmg pggl nama penuh.. xde pendek² dh.. diorg akan fhm yg sy ngah mrh..

eyqa amin said...

setiap nama ada maknanya.
makna yang baik. panggil nama penuh bukan sebab marah je tapi parent doakan sekali untuk si kecil tue :))
heh

KuNanGKuNanG said...

sy pun slalu klu marah sape2 pun sy akan pgl nama penuh.

Adylia Qarissa said...

hahhaaaa...betul2..kalau nak marah mesti pekik nama penuh kan... dah geram sangat la tuuurr ;p

cinnamon.com said...

jangan bila marah "aku" 'engkau" dah..

QueeN TerataI said...

heheheh sama lah kalau Queen.. kalau marah anak mesti panggil dia dgn nama penuh.. atau kdg2 bila panggil sekali tak menyahut mesti Queen akan panggil nama penuh dia

Hanis MY said...

nama penuh maknanya pun penuh hehe...entahlah kalau boleh nak panggil nama penuh setiap masa kecuali bin hehe...

teha said...

kite pon selalu pnggil nm penuh org tu kalu tgh marah.. padahal kite belom jadi ibu lagi.. hahaah !

KaK LimAh Si SupiR said...

hik3..rmai yg jns mcm ni..kalo mrh j, msti name penuh yg kua :P

era kecik said...

erk? camtu lak habit parents.. parents kat umah era lain lak.. hehe

Iffah Afeefah said...

heh iffah pon mara anak sdare pngil nme penuh

Ezad Skytech said...

geram sgt kot msred...tu yang siap panggil nama penuh tu...:D

Puan Kutu said...

utk menggambarkan sila jadi elok perangai seelok nama dan makna nama yg ibu beri padamu anakku..hehe

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno