December 13, 2011

MENGAJAR ORANG YANG KURANG AJAR

Salam you alls,

Cik Girlfriend sedang makan tengahari di Mc Donalds. Set Properity Burger. Encik Boyfriend pulak makan Doulecheese burger. Sedang menjamu selera, datang dua orang budak lelaki lingkungan umur 12 ke 14 tahun.

Budak : Assalamualaikum bang. Kami dari Sekolah ...... . Nak minta sumbangan ikhlas ......

Belum sempat budak lelaki dua orang tu habiskan ayat mereka, Encik Boyfriend dengan nada suara yang tinggi...

Encik Boyfriend : Takde, takde duit. Pergi tanya orang lain. Tak nampak ke orang nak makan ni.

Budak : Minta maaf bang. Assalamualaikum.

Budak lelaki dua orang tu terus berlalu, mencuba nasib di meja lain pulak. Encik Boyfriend terus menjamu selera tampa rasa bersalah.

Cik Girlfriend : ( dalam hati ) Melampau betul boyfriend aku ni. Kalau yea pun kedekut tak nak derma, tak payah lah tengking budak tu. Tak tau hormat orang langsung. Buat malu aku je. Aku break je dengan kau kang, padan muka. Berlagak.

Persoalanya, patut ke kita tinggalkan saja boyfriend yang sedikit kekurangan ajarannya atau kita cuba nasib menasihatinya?

Tingkahlaku yang macam ini menggambarkan sikapnya yang tak tahu menghormati orang lain. Kita sebagai manusia kena tahu macamana nak hormat orang. Keharmonian hubungan sesama manusia harus kita jaga. Kalau depan kita dia tak malu dan tak kisah nak tunjukkan perangai buruk dia tu, bayangkan kalau belakang kita. Mungkin lagi teruk. Dan tak mustahil lama-lama kelamaan hormat dia pada kita pun boleh berkurangan atau lebih teruk, langsung hilang.

Kalau kita mahu nasihatkan dia, agaknya macamana kita nak nasihatkan dia supaya buang perangai buruk dia ini? Kalau sikap dia ini sudah berakar umbi dalam diri dia, lagi susah nak buang. Kita kena bersabar nasihatkan dia dan bimbing dia supaya buang perangai tak baik ini. Jangan pulak kita kurang ajar dengan dia. Kalau kita kurang ajar, macamana nak bimbing dia buang sikap kurang ajar dia?

Kalau dah nasihat tapi tak jalan jugak? Gunakan akal fikir apa patut kita buat.

46 comments:

aReLaN said...

tu mmg biadap la.klu ye pon xnk derma,tolak la elok2. cbe time dia tengking tu, si gf hulur duit biar dia terasa sket.aiyaa

:: Mrs.Eady :: said...

tegur terus time tu...huhuh...

oli-go said...

encik boypren tu nak mintak kena luku le tu..

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Orang cenggitu tak elok wat suami la msredcheesecake

nuyui a.k.a miss YUI said...

nsht dlu ...

Anum said...

selagi boleh nasihat , kt nasihat

Iffah Afeefah said...

betul cre ajar org kurg ajar lain

bkn main tinggl je

eyqa amin said...

bahasa jiwa bangsa...
cer sound boipren thue direct..pe dye rse??

LubLy said...

ckp la dgn en BF yg xder adap tue dgn cara halus lg mulus..
"cara awk agak kurang asam dan garam ye, kang sy tengking awk baru tau"
b0d0h punya bf..
hahaha

cik ika said...

an lebih elok law gne bahasa sopan..org akn tetap respect kt kite..

siti kektus said...

selagi boleh sabar, sabarlah. pada masa yg sama nasihat. mmg susah sikit nak berubah kalau dah terbiasa sikap macam tu. tp kalau di beri masa, mungkin dia boleh berubah. :)

Munnafendy said...

erm..lau ai jd gf tu ai bg je duit kt budak tu..n next time pun sama..bg je kat dpn bf tu..kalau dia bising2 ckp je "Allah bg kita rezeki utk dikongsi, apa lah sgt RM1 terperap dlm poket kita,kalau bg kat budak tu ada jugak faedahnya"

Munnafendy said...

erm..lau ai jd gf tu ai bg je duit kt budak tu..n next time pun sama..bg je kat dpn bf tu..kalau dia bising2 ckp je "Allah bg kita rezeki utk dikongsi, apa lah sgt RM1 terperap dlm poket kita,kalau bg kat budak tu ada jugak faedahnya"

fazrulnoor said...

dia ckp mcm tu x semstinya dia laki yg jahat. trust me

Cik Tetra said...

biadapnye..kalau x nak kasi tu xpela..tp jgn la nak menengking..

Pendamba Mawar said...

silap2 nasihat..awak plak dimarahnye.haha

Selendang Merah said...

kalau sm tegur dulu..lau tak terima tinggal kn terus pe susah..belambak lagi awek2 lain.

mas saari said...

tak perlulah tengking2 kan, cakap jelah elok2... kesian budak tu!

Anak Wak Mail said...

adoyai..kalau xnak bagi tak perlulah marah2..bukan budak tu paksa pon..

tp kalau budak tu paksa pon,,tolak la elok2..:)

aizamia3 said...

kalau ai.. terus tegur masa tu jugak.. biarlah dia nak tarik muka ke hape.. kita cakap/nasihatlah elok2 kat dia.. tak patut buat macam tu.. bukan setakat kita malu.. terus hilang selera jadinya..

myzamar said...

nasihat secara lembut...agar hubungan kekal dan dalam masa sama nasihat dpat diterima..

Areliff said...

bagi je kalau org mintak tuh..bukan pe tangan org memberi ni lebih baik..gi pon harini mungkin harinya..sapa tau esok2 kene kat kita plak :)

lieynanilaz said...

saya akan nasihat dulu...tapi seandainya tiada perubahan mungkin akan ucap hye hye bye bye...:)

cik Kartun said...

ermm ex CK xpernah la tnjuk kurg ajar cm uh..nie teruk sgt. klu Ck ade depn die cm nie..xlalu nk makan arh

aRa ❤ aFiq™ said...

mmg ta suka aih org kurang ajar cm2.. minx kaki org cm2.. hee

KaK LimAh Si SupiR said...

mle2 ckp elok2..then nasehat scare halussssss..then nasehat scare kasarrr...kalo xleh bal gak, bru sembur dye then bal..ehehhe..boleh ke mcm ni? :P

Ct Aja said...

Yela kat situ da menggambarkan sikapnya yg sebenar..ntah2 gf die pun esk2 dah kawin kene tengking cam 2 jgkkan... pape pun stuju dgn akak, kalau xnak bagi pun tak perlu nak malukan bdk2 dgn menengking kan..

era kecik said...

kita nasihat kat dia dahulu.. kalo tak nak dengar gak, terserah lah nak wat camne.. hurm~

jika tengok era follow awk, bukannya era unfollow awk, tapi era dah tukar email blog yang baru, so kena follow semula.. peace ^.^ :)

Nafisah Ruslan said...

mmg agak kurang ajar.. kalau xmahu kasi tu. kate jelah "sorry dik. abg mampu makan mekdi je ni. duit habis kat sini..len kali adik jumpa abg, mintak la ek" :p

Nyamuk Terbang said...

grang nyer bf dia
tpi spttnya kita kna membetulkan keadaan bkn menghukum...nsht la si bf elok2 tpi kalau dh xnk dgr tue...pikir la sndri

Hanis MY said...

Sokong...mmg patut Cuba nasihat tang tu jugak... Dengan cara yg elok sebab lelaki kan egois huhu..

Ezad Skytech said...

kalau tak nak derma pun...jangan la dimarah...cakap elok2..kan tu lebih baik...dari marah2...

ahsfantasy24 said...

Huhu..
Kesian budak tu. Tapi kalau diaa buat salah, tak salah kalau kita cuba tegur dan betulkan dia. mungkin dia tak sedar kan :)


Latest Post:
Manusia memang suka cerita tentang keburukan orang lain?

Eera Shera said...

kuajaqnya dia! try la nasihatkan dulu..kalo tak boleh gak cari lain je la

IntaNBerliaN said...

kne tegur dia dgn cr baik dulu..

H.J said...

terus blah dari meja makan dia..kasi pengajaran skit

nazirah said...

tu la betul gak tu .. aih.. malu la kan dpt bf cmni .. seboleh nye kte tegur balek la bf kte tu kalau die tengking2 budak tu kan... ckp jgn la buat cmtu .. cube kalau bdk tu adik u.. ape perasaan u? hehehe.. cmtu la kot lebeh kurang....

Cikpuan rara said...

betul tu sis.kalau kita kurg ajr dye akan jd lg truk.org cm ni kena slow2 nasihat.

fierul said...

perh gnas sguh encik boyfriend tuh ..
bahasa mnunjukkn bangsa ye encik boyfriend . hehe
erm tak ptut nk tengking cmtuh . kot ye kalau taknak derma pon ckp la elok2 . ermmm ..

pena rozie said...

Nasihat dulu kalau tak jalan blah ajer....

Juliet_iRa~" said...

nape garang sgt bf dia tu..huu..

cuba tegur kalo xleh juga...bye2 je la...

Ainie Maydie said...

kalau dah tue bangke susah nak bentuk lagi kecuali ada usaha..cik gf tu mesty pikir 2 kali kalau nak kawen dgn mr bf tu

Woofer Storm said...

kalau masih bergf dia suda mcm tu,tak leh bayangkan bila dah kwin..jgn bakal isteri dia tu pun slalu kena maki hamun.hehee

zahidah seran said...

kalau kurang ajar mcm tu payah kot nak ubah melainkan dapat hidayah Allah..dan if betul2 cik bf nak berubah..

cik gf boleh tegur leklok.
tak ubah gak,baik tinggal..=)

eiyzniey said...

wah3...
tgur je trus
eheh

aimie amalina said...

gagagaga
sshnyeelaaa bile berdepan dgn owg kesayangan tap peel x bape bagus ni
emmm
tap kalo syg, may be kena terus trang gak, utk kesejahteraan bersama kan kak..

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno