December 15, 2011

BETUL KE DIA CANTIK?

Salam you alls,

Sedang aku ( aku=mamat ) melepak di kedai mamak depan rumah pekena roti canai untuk breakfast, ternampak seorang awek lalu.

Cantik. Gadis paling cantik yang aku pernah jumpa. Kulitnya putih gebu. Kurus. Tinggi, kaki panjang. Kaki dia cantik. Mungkin sebab itu dia pakai skirt pendek supaya semua orang yang memandang tahu dia punya sepasang kaki yang cantik. Rambut sedikit ikal, panjang dan diwarnakan perang, sesuai dengan kulitnya yang cerah. Rugilah kalau pakai tudung, orang tak kan tahu dia punya rambut yang cantik dan panjang. Dari tempat duduk, aku dapat melihat sepasang matanya yang tajam dan galak, dihias cantik dengan alat make up. Kalau tak pakai make up tebal di situ, pasti orang tak perasan cantiknya mata dia. Indahnya ciptaan tuhan, Subhanallah.

Tanpa diketahui oleh 'aku', si gadis cantik bernama Marissa ( bukan nama sebenar ), baru pulang dari rumah kawannya. Semalam keluar rumah selepas bergaduh dengan kakak. Berpunca dari perasaan cemburunya dengan kakak sebab lelaki yang dalam diam dia suka, cintakan kakaknya. Tambahan pula Marissa memang tak suka kan kakak yang lebih disayangi oleh mama dan papa. Bermalam di rumah kawan satu kolej, Mimi. Budak miskin tak pandai bergaya yang cuma berguna bila Marissa susah. Sekarang ini Marissa nak berjumpa Sham, lelaki kaya yang dia belum puas menggunakan duitnya untuk kepentingan diri.

Kalau lah 'aku' tahu tentang ini, adakah Marissa masih lagi dilabel sebagai gadis paling cantik?

46 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

rupa bukan segala-galanya..yg penting hati dan perwatakan..rupa tu bonus shj :)

cik Kartun said...

luar je cntik xgune..dalam bapak ehh mcm betik busuk huhh~

Azzah said...

salah guna kecantikan yang di anugerah Allah ni..

fRaMe+LenSeS said...

aiyooo.. cantik buleh kat dia. tak baik aa camtu..

Areliff said...

orang cantik slalu lupa diri tu la dunia sekarang..ingat kita ni sementara ja..

Anak Wak Mail said...

tu la orang kat,,cantik luaran tak semestinya cantik dalaman..;)

nurfauzi said...

cantik itu perkara subjektif, penilaian berbeza mengikut pandangan dan ilmu setiap orang.

tapi, isteri saya cantik huhu.

nuyui a.k.a miss YUI said...

luar cantik dalam buruk tak guna gak..

:: Mrs.Eady :: said...

kesian..catik tak beerti bahagia..

E.D.A.Y.U said...

alaa mis red pon cantik jugak lah huhuu :)

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Cantik kot...
Cantik untuk hiasan je..
Sebagai simpanan untuk hati adalah tidak sesuAi

aReLaN said...

cantik tu memang tapi cantik dunia jela.hmmm..rugi je cantik luar semata2 tp dalam hodoh.mnta dijauhkan.biar kte cantik sgala2 nya.

mizzkechique said...

setakat cantik luaran je buat apa..haishh

Pendamba Mawar said...

setuju ngan mizzkechique

Iffah Afeefah said...

Xcntik lngsg

zahidah seran said...

cantik yang disalahguna...

yang memandang pun selalu dibutakan dengan yang zahir tu...

Yatie Awang said...

cantik diluar, didalam hipikrik buat apa....tak cantik lah...heee

KaK LimAh Si SupiR said...

tak cntek dh laa bile tau pernagai dye mcm tuuu =_=

Anum said...

mesti la luar dan dalam cantik

fazrulnoor said...

ni novel ke apa? hahahha

Rtp Farra Arisha said...

hehe, overall, rupa paras tidak menjamin kecantikan dan sikap dalaman. iya kan sis?

Ct Aja said...

cantik...tapi luaran sahaja....dalaman tidak...

Munnafendy said...

tak! tapi ai pun mmg suke tgk pmpn2 cntik ni...heee

Juliet_iRa~" said...

mungkin tak..huu..

apa la gunanya luaran cantik jelita tp dalamannyaa..

rupa takkan kekal..:)

K O R I E said...

aah ni novel ke apa?

Hanis MY said...

jangan sekali2 menilai dari luaran sahaja huhu...

p/s: yg close up tu mmg warna dia, kalau yang ambil dari jauh tu memang nampak extra cahaya sebab ada lampu...

Woofer Storm said...

canti..memang canti,tapi atas paras rupa tak kemana,kerana dah tua pasti berkedut juga..

Betul tak sis?ehhee

Tasha said...

cntik ni 1st impression jugak~

org llki,tgk muke je tau -.-

kekeke

Eera Shera said...

perangai tak cantik..ruginya

era kecik said...

harap muka jek cantik, tapi perangai tak secantik muka :P

nazirah said...

laaa.. cantik ke kalau cmtu kak? cantik tu tak ke mana kan.. huhu harap "aku" tu sedar la kan kak ;)

EpoLღKekunangpelangi said...

Tak semua apa yang dilihat itu cantik, dan tak semestinya yang jelik itu pelik. kan? :)

IntaNBerliaN said...

kalau cntik muka, biarlah cantik sekali dgn dalaman kan..

nazihan ali said...

baca dua kali..hehehe..
cantik luaran je..nak buat apa kan

Juliet_iRa~" said...

pss : thanks kak..:)..tu pon still terkilan juga xdpt 1st class..tp dpt 2nd class upper pon dah alhamdulillah kan..heeee...

nt posting gaji sama juga...;p

♥e'in♥ said...

lau takat cantik luar je tak gune kak.. dalam pun mesti cantik gak..

fierul said...

lagi cantik jika keindahahn tu smua dismbunyikn .. hehe

ermm kdang2 rupa cntik blm ckup utk membuatkan dia cntik luar dn dlm ..

Woofer Storm said...

slmt pagi sis... bz ea?eheh

EZAN IDMA said...

Seeloknya kenl hati budi dulu bru rupa. :)

fazrulnoor said...

dia dah buat lagi dahhhh..gagagagaga

pena rozie said...

Rupa luaran tak mengambarkan tuan sebenar...

teha said...

tak guna kalu muka cantik , tp hati asyik dengki dgn org jee :)

aimie amalina said...

hehehehe

ssh nak jwb tu
hehee
nak jadi budak baik+comel la..bole x kak?
kikiki

teyn teyn said...

cantek itu subjektif ..
cantek itu bkn sahaja luaran tp dalaman ;)

aleen aiden said...

sebab tu xboleh label orang sbelum kite kenal die. :)

ahsfantasy24 said...

Canti ada 2 jenis,
cantik yang ada erti
dan cantik yang sia2 :)


Latest Post:
1. Adam Adli Mahasiswa UPSI | Love or Hate | All About Your Choice
2. Manusia suka cerita yang buruk-buruk??

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno