November 08, 2011

CARA PAKAI TONER YANG BETUL

Salam you alls,

Setiap malam sebelum tidur, kita mesti ada rutin kita sendiri kan? Ramai yang rajin follow rutin yang dia dah tetapkan. Ada juga yang kadang-kadang ikut, kadang-kadang tak. Bila dah penat sangat, terus tidur.




Rutin msred sebelum tidur lepas semua kerja rumah dah settle, biasalah.


1. Gosok gigi.... Kadang-kadang flos, tapi selalunya tak.
2. Cuci muka.... Kenalah nanti naik jerawat pulak.
3. Toner.... Sebab muka berminyak, memang kena pakai toner....
4. Creame malam.... Nak bagi lambat nampak tua, tepek banyak-banyak.... Hheeee
5. Mesti nak sembur minyak wangi.... Tapi sebab nak bawa tidur je, pakai yang murah je...
6. Bismillah..... Tidur...heaven betul....



Sebenarnya nak cerita pasal toner je. Nak bagi tips macamana nak pakai toner dengan cara yang betul. Ramai yang tak tahu cara pakai toner yang betul terutamanya adik-adik yang baru belajar nak pakai toner.

Cara nak pakai toner.... Selepas cuci muka dengan bersih, tuangkan beberapa titik toner atas kapas muka. Ramai yang sapu kapas bersama toner tu kat kulit muka. Siap sapu kuat-kuat lagi. Cara ini tak digalakkan terutamanya pada muka yang berminyak dan senang naik jerawat. Sebab cara ni akan buat kulit muka lagi berminyak. Fungsi toner pun untuk menutup liang roma yang terbuka masa kita cuci muka. Bukan nak bersihkan muka. Kapas tu kita cuma dab je kat kulit muka, bukan sapu kuat-kuat. Just tenyeh-tenyeh kat muka tak perlu kuat-kuat. Sebelum pakai cream tunggu sekejap sampai toner tu betul-betul meresap ke dalam kulit, then baru sapu Cream.

Kadang-kadang Msred pun bila time penat gila cuma buat step 1 dan 2 lepas tu terus step 6. Tapi jarang skip rutin ni. Selalunya mesti buat. nak cun kenalah rajin kan?




23 comments:

!! YaNa YassiN !! said...

YY x pakai toner pun, kulit sensitip takut nak menepek toner kat muka,... :))

EyqaLuvender said...

iqa jrg2 je pkai toner...malas.
krim mlm je rajen pakai...hehe

QueeN TerataI said...

hhehehehe.. mmg betul tu.. kdg2 mmg skip.. terlalu mengantuk terus je tido.. hehehehe

fazrulnoor said...

ni mesti cun...nk tgk muke sket..hasil toner tu..hihihihih

rara pinkmafia said...

rara kalau ngantok sgt gg pon x gosok.hehehe.rara tak pakai toner kak.mls.but thanks for info =)

nurfauzi said...

ingatkan guna toner printer tadi haha

Cik Saila said...

baru tau jangan gosok kuat2.. patut la muka still berjerawat.. huhu :)

thx for sharing the tip :)

eyqa amin said...

:)

zahidah seran said...

saya tak pakai toner..
MALAS..aduyai..

Cinderella said...

wow baru taw toner kene letak dekat muke bukan dekat kaps..tq msred for sharing :)

msredcheesecake said...

Fauzi... Hheee... Toner printer pakai kat muka bole jadi cun tak?

Welkem you alls...

.::: Princess MOMOY :::. said...

momoy tak suka toner jenis guna kapas
tapi suka toner jenis lotion
sbb lagi effective

Uda.Syn said...

thanks for the tips :)

Miss Ika said...

ika x guna kapas sbb rasa membazir je, mcm x lekat kat muka. toner tu mcm menyerap je kat kapas huhu

Lynn Damya said...

Ya betul! :D sy pakai toner Nivea, mmg berkesan juga utk mencerahkan semula muka yg sunburn, cepat pun cepat.. :D and yup, mmg kena sapu slow2 dan biar dia meresap dlm kulit..hehe

Iola said...

saya guna tiga hujung jari untuk pakai toner ngee..

Aimi Farhana said...

sy pun tak pakai toner gak. sebab macam malas je nak pakai. hahahha.

She's DHHassan said...

thanks for sharing

Alynn Mueez said...

tak pernah pun pakai toner malam2...pagi pun jarang2 jer..huuhu..time rajin pakai lah...kikiki

Alynn Mueez said...

tak pernah pun pakai toner malam2...pagi pun jarang2 jer..huuhu..time rajin pakai lah...kikiki

Anonymous said...

Kalau dap2 pkai tpk tgan blh x..xyah gn kpas ok x

Myra Jay said...

Dah lama rasanya muka ni tak tepek dengan toner bagai..
Makin malas..heheee

qaseh azya said...

Ingtkn toner ni tuk buang kekotoran kt muka.. haha. Okay.. baru tahu. Xyh tekan la pasni. Hehe

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno