October 06, 2011

TUMPUAN SELALU TERGANGGU

Salam you alls,

Di pejabat, bagi yang sudah bekerja, berapa lama you alls boleh continuosly buat kerja dengan baik sebelum start rasa bosan ke penat ke atau malas? Satu jam? Setengah jam? Sepuluh minit?

Msred paling lama pun boleh 100% fokus pada kerja 20 - 30 minit je. Kerja dengan tekun, kepala mengadap komputer, tak sedar apa yang berlaku disekeliling. Lepas 20 minit mulalah telinga nak dengar gossip budak sebelah, mata nak pandang orang lain buat apa. Dah tak boleh fokus dah. Fokus tinggal 50% je.

You alls bila fokus dah mula kurang you all buat apa? Teruskan jugak buat kerja sambil mendengar dan memerhati sekeliling atau berhenti seketika?

Msred biasanya berhenti kejap, kacau budak sebelah dalam 5 minit, lepas tu sambung buat kerja. Biasanya fokus akan naik balik. Macam tu lah msred buat kerja, bila tumpuan mula terganggu, berhenti kejap, relax kemudian sambung buat kerja balik.

Ada kawan pejabat msred boleh buat kerja satu jam non stop. Mesti daya tumpuan dia tinggi. Tumpuan msred senang terganggu. Masa study dulu pun macam tu. Tu yang lebih banyak main dari study.

Penyakitkah?


- Posted using BlogPress from my iPad

24 comments:

Anum said...

anum boleh sehingga 1 jam
lepas 1 jam mesti take five

rara pinkmafia said...

hmm tu maybe sbb kite tak suke sgt keje tu kot.hehehe.

mcm saye lagik lah.smbil buat keje smbil blog.kalau x mmg busan,.

Aziela said...

sama..sama... Tak boleh concentrate sangat. Sambil kerja sambil blog, atau blogggg saja.. Owhh..berdosernyer saye...

mizzkechique said...

sm la.. sengah jam pastu ml rs nk givap bt keje n nk borak.. haha

Zul Fattah said...

jgan ditekan sangat kak.. relex sekejap bersama kitkat.. haha..

Cinderella said...

hehe mybe kawan msred tu jenis yg nerd n serius kot..boleh la dye fokus 24 jam hehe

hira said...

bila fokus dah kurang, layan je orang sekeliling. bila dah ok sikit, sambung la buat kerja. insya Allah fokus dah full. hehe

JG said...

pagi2 tu bleh la fokus..lepas pukul 10 mula la merayap sana sini...kihkihkih

ayu zan said...

ms red sama mcm saya...
kena menyambil..baru xrasa b0ring buat keje..

kalau zmn study..1/2jam yg f0kus..lbh bermakna dr 1jam yg xf0kus..

nurfauzi said...

daya tumpuan boleh dilatih.

barangkali faktor sekeliling dengan emosi juga boleh mempengaruhi untuk meningkatkan kosentrasi.

Ezad Skytech said...

hee...buat kerja relaks2 sikit la msred..nanti stress sgt..kan susah..sy kalau da fokus sgt bila depan pc..kadang2 dari pagi smpy lunch pun tak sedar..sedar2 je da waktu lunch...heee~

KaK LimAh Si SupiR said...

hew2..kalo kaklimah, bwat keje 30min, maen sejam..ahaha..byk maen dr bwat keje :P

Kalamhati said...

KH kalu wat keje dpn laptop mmg tak igt dunia..huhu

ciK LyndaWawa said...

klu saya....rehat men gamelaaaa..pastu sambung balik..=] salam kenal..

dayu_myself said...

hehehe...
pnyakit kurng tumpuan le tu...
bese la kot...
mngkin stiap orng brbeza cra bekerja..^__^

Cik Jannah said...

hahaha. saya plak kena strt wat keja. kot tak hilang modd.

Cik Jannah said...

hahaha. saya plak kena strt wat keja. kot tak hilang modd.

EyqaLuvender said...

gler ah kalo org lwy wat kje nonstop 1jam...
iqa kalo study pon 30 minit je plg lama ley fokus...

Pendamba Mawar said...

sejam..:) law fokus mampu cecah berjam2

Pendamba Mawar said...

selamat hari lahir..:)

aimie amalina said...

hehhehhe
x lah kak!
normal la tu
tumpuan manusia normal yang benar2 paling tumpu dlm 20-30 minit
lepaih tu dh ke angkasa dah
hehehehe
sy pon cm tu
heheheh

oli-go said...

org yang ada daya ketahanan yang tinggi je boleh fokus berjam-jam..

Redbloodsnow said...

zie lak kat opis ni. tumpuan selalu terganggu gara² bunyi bising workers buat renovation utk opis weols kat tingkat atas...bingit tinga ar :(

msredcheesecake said...

Pendamba, tengs yea... Hhee

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno