October 03, 2011

TAK ADE DUIT KECIK LA

Salam you alls,

Dalam beg duit msred selalunya mesti ada duit pecah. Kadang-kadang je tak de duit kecik, ada duit besar je.

Pagi tadi sebelum ke pejabat, singgah beli kueh kat gerai di kawasan perumahan msred. Akak tu jual makanan kat depan rumah dia je. Tak sengaja, msred memang tak ada duit kecik. Cuma ada note RM 50 je.

Dalam hati memang rasa bersalah sebab pagi-pagi lagi, akak tu pun baru buka kedai, msred dah bagi dia duit besar. Takut juga kalau akak tu marah bagi duit besar pagi-pagi ni.

Msred bayarlah harga kueh tu sebanyak RM 2 dengan note RM 50 tu. Seperti jangjaan msred, akak tu dengan nada suara yang tinggi marah msred. Dia tanya,

" Tak de duit kecil ke? Duit syiling ke? "

Msred jawablah " Tak ada, sorry." Memang tak ada pun.

Lepas tu dia bersungut-sungut masuk dalam rumah dia cari duit kecik. Bila dia keluar, dia bagi balance duit msred sambil cakap,

" Lain kali kalau datang pagi-pagi tolong bawak duit kecik. Kita orang belum ada duit kecik lagi pagi-pagi."

Msred cuma cakap sorry, lepas tu blah je.

Bukan ke sebagai peniaga dia kena sentiasa bersedia dengan duit kecik tak kiralah pagi ke malam ke? Bukan tanggungjawab dia ke? Salah ke msred?


- Posted using BlogPress from my iPad

11 comments:

Redbloodsnow said...

hisshhh! apa lah dia treat customer gitu. kalau zie lah kan misred. KOMPOM tak nak lg dh gi beli brg kat ctue. bongok arr


if jd peniaga....kena SENTIASA ada small change. hisshh...zie plak yg emo. HAHA

Bro ahmad said...

biasanya peniaga melayu je..tengok kaum cina dengan india takde pun,,itulah kelemahan yang ketara sebab modal pusingan tak ada.

mizzkechique said...

nk niaga kn la ada duit kecik.. sengal btl la..

nuyui a.k.a miss YUI said...

xptot dia ckp kat custimer mcm tu..

kenala berhemah skit budi bhs tu..

Hunnym Syot 美智子 said...

selalu owg berniaga msty cam tuw!! tak suke!!

http://irsyanim.blogspot.com/2011/10/hangout-with-mr-right.html

fazrulnoor said...

mmg la kne ade duit kecik kalau nak beli brg2 atau makanan yang murah..kite kne la paham peniaga kecil2an ni..kalau g 7eleven pun dieorg xde duit kecik..cuma peniaga tu patut berhemah la sket dgn pembeli..msred x salah..keputusan muktmad :)

nurfauzi said...

If that happen to me, that is the first and last time i go to her stall. no more second time.

seriously, meniaga dengan perangai/sikap macam tu takkan ke mana sangat.

anismelon said...

sbb toh la org melayu lambat maju..sbb cm nie la..

KaK LimAh Si SupiR said...

sepatot ny mcm tuu laa msred..depa kne sediakan duit kecik stp mase..tp, nk bwat mcm mane..kite jgk yg slah =_=

msredcheesecake said...

Zie, nak majuk jap ngan mak cik...

msredcheesecake said...

Bro, melayu tahu tapi buat tatau...

Fazrul, tjawab peniaga kan...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno