October 04, 2011

NASIB BAIK TAHU SEBELUM KAHWIN

Salah satu risiko hubungan cinta antara lelaki dan perempuan adalah bila salah seorang daripada pasangan curang.


Jangan ditanya kenapa cinta yang pada mulanya kuat pada pasangan boleh beralih arah pada orang lain. Akan ada macam-macam versi jawapan daripada orang yang pernah curang ni. Jawapan yang kadang-kadang ak masuk akal dan ada juga jawapan yang sangat mementingkan diri sendiri.


Tapi ada kebaikannya juga. Eloklah kita tahu sebelum kita kahwin dengan dia, yang pasangan kita yang curang ni memang jenis yang tak boleh pegang pada janji dan tak mampu untuk jujur sayangkan kita seorang saja.


Memang pahit dan menyakitkan. Kalau kita tahu sebelum kahwin, kita boleh break, take time to recover dan bounce balik. Bangun semula, teruskan hidup sebagai orang yang bertambah kematangannya.


Kalau something like this happen after marriage? Lagi sakit nak hadap. Kalau tak cerai, seksalah hidup kita dengan pasangan macam ni. Kalau cerai, bukan saja menyusahkan diri kita, malah orang lain juga termasuk anak-anak.


Kalau time bercinta kita diduga begini, apa kata kita anggap tuhan nak tolong kita dengan menunjukkan perangai sebenar pasangan kita sebelum kita mengambil keputusan untuk berkahwin dengan dia. Redha dengan ketentuan dia dan teruskan hidup dengan lebih baik lagi.


Be strong my friends.


- Posted using BlogPress from my iPad

15 comments:

nazirah said...

kita anggap tuhan nak tolong kita dengan menunjukkan perangai sebenar pasangan kita sebelum kita mengambil keputusan untuk berkahwin dengan dia..


hmm saya rasa ape yg awk ckp ni betul .. moga2.. ada hikmah di sblknye amin

Anum said...

sebelum buat keputusan nak kahwin
buat solat minta petunjuk pada allah

NM02 said...

betul kata anum

EyqaLuvender said...

kalo da tym kapel pon dapnah curang berkali-kali..
ta mustahil pas kawen die boley wat lg...
aish,seram ler~

Bilal binti Robah said...

even entry ni bukan utk saya
saya nk say terima kasih
sebab legakan hati ni

:)

MerLe said...

betul tu..lebih baik kita tahu ms sblm kwin..dh kwin nti lg ssh..syukur Allah bg petunjuk awal2..tanda DIA sayang kita.. wlaupun rasa perit tapi lg baik drpd jadi ble dh terlewat...

sdg bljr bersyukur......

diana said...

betul..
sebab tu sebelum kawen ada proses bertunang..
dalam tempoh ni la kita nak kenal hati budi dia dan cara hidup dia..

tapi ada orang bertunang sehari je..
apa tujuan nya tak tahu la..
heheheh

Munna said...

takutnya kalau jd mcm tu.hrp2 pilihan ni tepat =)

KaK LimAh Si SupiR said...

entry msred ni, akan kaklimah jadikan ingatan ^_^

aimie amalina said...

weee
betoll
sebb tuhan sygkan kite
sbb tu Die tunjukkan segala2nya yg kita x tawu kan..

yayalicious said...

yup btol tu..kalo yg blum kawen tu..mintala ptunjk dri Allah..bnykkan bdoa..smoga Allah memberi yg tbaik utk dri kita..=)

msredcheesecake said...

nazirah,muga begitulah...

eyqa,seram ngan laki gini...

bilal, sama2

diana, cuma mengekalkan adat kot...

cik bunga said...

Allahlebih tau mana yg terbaik utk kita. Kdg2 kita rasa apa yg kita nak tu yang terbaik, tapi Allah x tunaikan sbb Dia dah sediakan yang lebih baik.. setuju ngan msred

Arechid Azman said...

Even mcm tu... masih ade lelaki yg still menerima wlupun pahit.... Kengkadang ade hikmahnye kawin dgn pompuan curang nie...

Arechid Azman said...

Kengkadang itu sebagai ujian utk kita samada mampu ke x kite hadapinye dan teruskan perkahwinan.... Terluka dgn kecurangan dan memutuskan perhubungan... itu mudah... tp mampu ke kite teruskan hubungan dengan hati yang terluka? Itu baru namanya kehidupan....

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno