October 26, 2011

JIRAN SAYA MEMANG AMBIL BERAT BILA....

Salam you alls,

Time ni lah jiran saya amat ambil berat tentang saya. Time macam ni lah.

Jiran saya memang ambil berat bila....

1. Ada lelaki datang naik motor rumah time husband dia tak ada rumah pergi kerja, sangka mesti ni boyfriend gelap dia...... Padahal itu cousin dia dan husband dia tahu cousin dia nak datang.

2. Time kereta kena tarik kat depan rumah dengan tow truck, sebok tanya kenapa kereta kena tarik, dah berapa bulan tak bayar? ..... Padahal kereta rosak teruk enjinnya tarik nak bawa ke bengkel.

3. Bila kita nak renovate rumah, sebok tanya nak buat macamana, besar ke tak? Kalau besar sampai ke tepi pagar senang nak report kat Majlis Badaran biar kita kena saman sebab tak dapat kelulusan.... Padahal hari tu dah dapat kelulusan dah.

4. Bila terdengar bunyi bising dari rumah, sebok tanya bergaduh laki bini ke, kenapa bergaduh? ...... Rupa-rupanya handphone isteri dia hilang, sebok bising-bising cari handphone je.

5. Bila polis datang rumah mula sebok tanya-tanya kenapa ada polis tu, siapa yang kena tangkap? ..... Padahal polis datang sebab tadi buat report semalam rumah kena pecah pencuri.

Tapi yang peliknya, kenapa bila anak dia tak ada kat rumah sebulan sebab sedang bertarung dengan penyakit di hospital tak ada jiran yang perasan dan jangan harap ada yang tahu anak dia sakit teruk? Kenapa tak ada seorang jiran pun yang tahu?

Note : Berdasarkan pemerhatian, bukan pengalaman sendiri.

- Posted using BlogPress from my iPad

28 comments:

era kecik said...

oh,, tarikh tamat segmen tu takde rasanya.. so,, boleh join bila-bila masa saje.. hehe :)

Nizam Ijam said...

hehehe...menarik nie :D

Liya Laa said...

Biasa la manusia skrg. Lebih suka mencari salah dr mencari kebaikan.

Pendamba Mawar said...

benda depan mata kot

cinnamon.com said...

ye la,tak tahu nak kata apa..

Ct Aja said...

betul 2, tepi umah saya pon cam2, time pak cik masuk anta gas ke pasang lampu ke, kuarla die kat muka pn2 jenguk2...

cik gege said...

ni bukn ambil berat lg da.ni dh masuk kategori busybody....=)

Selendang Merah said...

kadang2 depa nie lebih nak ambil berat pasal benda yang seharusnya x payah ambil berat..bila benda yang perlu ambil berat tak mahu pulak ambil berat..ish2

msredcheesecake said...

Liya, seronok cari kesalahn org... Haish...

Ct aja, asik nak cek jiran buat ape je kan.

Selendang merah, penyakit masyarakat kita...

♥Lady Ainaa♥ said...

Jiran mcm ni sgt busy body n annoying!!!! manglah bgus amik berat, tp terlampau melebihlah..kita pun nek rimas..hahahahaha..... prihatin psl org le, tp x prihatin tentang hal keluarga sendri, dah slh tu..huhuhu.. nic entry

Azzah said...

memang selalu macam tu pun

Dhinai said...

Itu jiran yang terlebih prihatin namanya..........hehehe

teratak hati said...

biase la jiran zaman skrg..:)

Nyamuk Terbang said...

mmg pn
tmbh2 kalau duk flat mcm NT nie

Zul Fattah said...

itu bukan nama ambil berat, tp busy body tu.. haha.. kasi cili je mulut cam tu kak.

Hanis MY said...

huhu busy body pada benda tak sesuai...

msred arigatou! ailebiuuu

aRa ❤ aFiq™ said...

wordless comments.....

Iffah Afeefah said...

Ade je jirn baik

sume de pro kontra

eyqa amin said...

mmg sikap manusia yg suka jg tepi kain org...
xde keje gamaknye!

Nadzirah K. said...

hehe..tak taw nak kata ape :)

msredcheesecake said...

Lady ainaa, jaga lah family sendiri dulu ye tak?

Zul, cili nanti perang pulak, bukan boleh settle prob...

Hanis my, welkem dear

Iffah, ada tapi makin berkurang... Ada yg langsung tak amek tau...

zahidah seran said...

jiran terlebih prihatin,tak senang duduk kita dibuatnya....

Ezad Skytech said...

memang ada je sikap jiran yang macam ni...tapi tak semua la...segelintir je yang bersikap macam ni~

zana said...

jiran mcm nie yg buat kita lemas perut duduk rumah... haishh, nsb baik jiran sblh rumah saya tadika... hehe

Faaein Talip Roy said...

jiran ni.. lebih suka membuat spekulasi sendiri.. huih... peringatan ni..

aimie amalina said...

hooooo
jiran ni mang baik dan pelik
ehmmm

mungkin owg dh tawu pangai die cm ne kot..

msredcheesecake said...

Zahidah, betul... Stress sbb asikikir diaorg je...

Ezad, betul... Yg selebihnya langsung tak ambil peduli...

Mama Gee said...

mmg ramai pun jiran mcm ni...maaf katalah..mentalliti org2 yg mcm ni mmg ade kurengg skit...huhu

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno