October 18, 2011

JANGAN MENGATA STRANGERS

Salam you alls,

Fenomena kecil ni sering terjadi dalam kehidupan kita, di mana kita mengata atau mengumpat seseorang yang kita tak kenal.

Contohnya kita jumpa mamat ni kat pasar malam punyalah selekeh berpakaian. Kita pun mengutuklah cara dia dress up. Lepas tu kita teruskan hidup macam biasa. Dosa kita mengata mamat tu, macamana kita nak tebus? Kita tak kenal dia. Kalau tiba-tiba suatu hari nanti kita kesal mengata dia dan nak minta maaf, macamana nak cari dia? Macamana nak langsaikan hutang kita?

Tu baru seorang. Kalau seminggu kita mengata 10 orang yang kita tak kenal yang kita jumpa kat mana-manalah, bayangkan berapa banyak hutang maaf kita? Nak kumpul berapa banyak? Bahaya kan? Benda kecik je, akibatnya boleh bawa sampai kemati.

Kalau jumpa sesiapa pun di mana-mana kita berada, hati-hati dengan hati kita. Jangan sampai kita mengata dia. Kalau nampak cacat cela dia kat mata kita, ignore. Ingat je kita pun ada kelemahan yang orang lain nampak. Kalau kita tak nak berhutang maaf dengan orang, jaga hati kita, mulut kita.

21 comments:

eyryn said...

betul tue.. semua orang ade kelemahan masing2..
tak baik mengate :)

Anum said...

betul2
x semua manusia sempurna

Anis anak wong said...

yeke? mcm mne nk tebus ea?

zahidah seran said...

lepas mengata,org bc,org smpaikan pulak kat orglain...berganda2 dosa kita dpt..
mintak dijauhkan....

pena rozie said...

betul tu....

m0sHiE~ said...

btol2. tak bleh nampak org pelik2 sikit, trus nak mengata. padahal die tak buat salah pun ngn kite

teratak hati said...

tengok org lain nk pkir negatif je, cube pkir positif, x de buat dosa...

aimie amalina said...

waaaaa
suke la kak
emmm
takotnye dgn kelancangan mulut sendiri
tiap saat bole tmbh dosa kan
emm3..

..cik gugu.. said...

adat dunia.. nmpk je prg kurang dr kte trus nk ngata..

ce pk positif,aty pon tenang je .

Dhinai said...

Sebab mulut pahala binasa,
sebab mulut dosa berganda...

Tasha said...

kite ni kdg2 mmg lb suke pkr yg x bek dulu...huhu

Sufinah Yussof (SY) said...

sangat setuju. terima qaseh atas ingatan dalam entry ni. nasihat yang sangat berguna.

yua said...

kadang2 tu kalau tgok something wrong dgn someone, terus spontaneous terfikir yg bukan2 psl org itu.. hmm. mungkin ni yg dpanggil masalh hati. sama2 kita muhasabah diri..

p/s : akak msred ni comey laaa

Hanis MY said...

Stuju dgn mrsred....

Azzah said...

selalu nya kekurangan orang kita nampak,kekurangan sendiri,buat2 tak nampak

Pondok Usang said...

jgn berkata yg tidak perlu..

Yumida said...

kdg2 kita x perasan kan perkataan yg keluar dri mulut kita ialah mengata org...hmmmmmm.....

cik pulau said...

betol..
buat dosa kering je kan..
moga kita semua dipelihara daripada semua ni..
aminn

mizzkechique said...

hurmm, kdg2 terlepas ckp.. byknye dosa sy..huhu

era kecik said...

betul betul betul.. era setuju ngan msredcheesecake :)

EZAN IDMA said...

setuju sgt. nice entry boleh jadi pengajaran utk org yg suke menagta.

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno