October 07, 2011

DUIT ATAU BAHAGIA?

Salam you alls,

" Bestnya kalau ada banyak duit. Boleh buat macam-macam."

Ramai diantara kita suka, pernah cakap macam tu kan? Kita selalu berangan ada duit banyak. Berangan bila dah habis study nanti nak kerja besar. Berangan nak kawen dengan orang kaya. Kalau dah ada duit banyak nanti, nak beli itu ini. Semua nak beli, semua nak buat.

Seronok berangan banyak duit ni. Lagi seronok kalau kita betul-betul ada banyak duit. Nak buat apa pun senang. Tak payah nak susah-susah fikir nak budget perbelanjaan. Kita tau spend je ikut suka.

Tapi, kalau terpaksa pilih satu saja antara banyak duit dan dapat hidup bahagia dengan keluarga tersayang, mana yang kita pilih?

Kalau kita beruntung boleh pilih dua-dua, tentu kita pilih dua-dua. Dahlah ada banyak duit, dapat hidup happy dengan family pulak. Memang heaven.

Ada segelintir yang masih dapat hidup bahagia dengan keluarga walau pun dikurniakan rezeki yang melimpah. Tapi banyak keadaan sekarang ini, kita terpaksa sacrifice kebahagiaan kita dan keluarga untuk kejar duit yang banyak. Maknanya kita boleh dapat duit banyak tapi dalam masa yang sama, susah nak kekalkan kebahagiaan kita dan keluarga.

Kalau kita cuma boleh pilih satu saja, nak yang mana? Hidup bahagia dengan keluarga atau nak duit bertimbun?


- Posted using BlogPress from my iPad

17 comments:

QueeN TerataI said...

Salam kenal msred... Queen singgah dr blog fattah juga.. Kalau queen of course akan pilih kebahagiaan.. kasih syg boleh membawa ke syurga.. tp wang ringgit? abis duit abislah segalanya... :)

mizzkechique said...

kdg2 duit xmenjanjikan kebahagiaan... tp kdg2 xbahagia lak tanpa duit sbb bahagia xblh beli apa2.. hurmmm

nazirah said...

betul tu awak .. mmg skrg pikir sal duet je kan .. tpi tula andai kta diberi pilihan sya lebih rela pilih kebahagiaan sbb duet ni hanye smntra tp kebahagiaan slmenye ;)

oli-go said...

salam..hehhehe..dtg terjah dari blog fattah...kalau buleh nak dua-dua..tapi kalau tak boleh nak pilih kebahagiaan...

::Miss Hearty:: said...

duit pon belom tentu dapat menjaminkan kebahagiaan..
tp hidup zaman skang neh memang memerlukan duit :)
apa2 pon hidup bersederhana je lebih afdal :)

siti kektus said...

nak hidup bahagia dgn family. apa guna duit banyak,tp kasih sayang tak de. ;)

:: Mrs.Eady :: said...

nak dua-dua!!
tapi lebih pentingkan keluarga bahagia :)

Redbloodsnow said...

Kalau kan msred. zie prefer dua²...hehe. tp yg tang duit tu...biarlah its enough utk menyara kehidupan dan anak² :)

Anum said...

anum perlukan dua-dua
tapi kalau dah memang kena pilih satu
anum pilih keluarga bahagia

Bro ahmad said...

zaman sekarang ni semua duit..entah2 boleh beli kebahagiaan..tapi itu semua terpulang individu itu sendiri mana satu lebih ia kejar?? kebahagiaan atau duit..fikir ekk

BiQa HatmiN said...

susah nk pilih...dua2 perlu.haha

nurfauzi said...

duit banyak mane tak buleh nak beli bahagia tu.
bahagia tu subjektif, dan berlainan pada penilaian setiap orang.
Ada orang yang tahap miskinnye same, tapi sorang rasa bahagia, sorang lagi tak.

cinnamon.com said...

salam,saya singgah sini,atas ehsan rakan kita..ZulFatah,nice:)

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah..
wah!!
patutlah si zul promote blog msred...
kita ada iras2 tang pink colour...
hehehhehehhehe

semoga ukhwah berkekalan...

KaK LimAh Si SupiR said...

nak dua2..ahaha..tamak2..tp mcm msred ckp, kalo kene pilih, cnfm2 laa nk hepi dgn fmly...kalo byk duit tp hidop sorg2, mcm xd mkne j T_T

ziraziz said...

ssh la nk pilih...err nk jd kaya tp bahagia blh x?? :)

ziarah kmbar dr blog Zul Fatah.. :)

msredcheesecake said...

Queen, kalau bule mmg nak dua2....

Hearty, kdg2 besederhana lebih bahagia...

Bro, kalu bule nak kejar dua2 tapi keadaan skang ni yg memaksa kita berjaya dapat satu je...

Fauzi, bg msred, first nak bahagia. Kalau dapt kaya juga, itu plus point...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno