October 14, 2011

BELAJAR UNTUK MENGAJAR

Salam you alls,

Menabung amalan menguntungkan. Betul kan? Siapa pandai menabung memang beruntung. Siapa berani menabung memang beruntung.

Dulu masa muda-muda, biasalah shopaholic. Susah betul nak menabung. Jangan kata susah nak ada balance dalam bank setiap hujung bulan, nak cukupkan sampai hujung bulan pun susah. Cepat sangat habisnya duit belanja yang PTPTN dan mak bagi. Rasanya masa muda-muda, time study, time kemaruk nak bergaya dan enjoy life, memang tak ramai yang menabung.

Tapi bila dah senior ni, barulah pandai, bersemangat dan berjaya menabung. Masa awal-awal menabung, sebab nak kawen. Bila dah kawen, menabung untuk menyambut orang baru (baby msred la). Sekarang ni menabung sebab nak tunjuk kan contoh baik pada si kecik kiut bertiga. Nak ajar mereka menabung.

Kalau sebelum ada si kecik kiut bertiga, msred simpan small change, syiling dalam tabung msred. Sekarang, semua duit syiling bagi kat si kecik kiut untuk disimpan dalam tabung masing-masing. Si kecik kiut Iffan dan Ian memang suka betul simpan duit dalam tabung masing-masing. Harap-harap biarlah mereka suka menabung sampai ke besar. Melentur buluh senang lagi kalau dari rebung. Kalau dah jadi buluh baru nak lentur, payahlah.

27 comments:

~iz~ said...

betul2...tapi anak iz yg perempuan jer boleh menabung..yg lelaki boros amat...belikan tabung, hari ni dia simpan esok keluarkan balik...aduss tension jer tengok..haha

Tasha said...

semakin matang,dah ada anak2..bgs2..

littledolphin said...

yup betul!

didikan tu penting,tak leh nak expect mereka tahu sendiri :)

zahidah seran said...

melentur buluh biar dari rebung..=)

kotak bulat said...

menabung ni perlu di ajar dari kecik... bila da besr bru nk belajar, susah

Miss Nadya said...

huhu..anak nad macam mana lah nanti...takut dyer boros cam nad..^_*

new entry :: Blog Pilihan Hari Ini ツ

QueeN TerataI said...

sya sokong! my son yg umo 2 tahun pun dh pndai.. jumpa duit syling masuk dlm tabung... :)

ziraziz said...

dr kck smpai skrg sy menabung..duit syiling mmg jrng sy guna, mst msk tabung :P ...

cik gege said...

hehehe... cik gege tak boleh menabung. kalu menabung tak pernah penuh. asal tak de duit je korek. kalu tabung buluh. cik gege siap belah lagi buluh tu..hihihi...

nurfauzi said...

Untuk menulis, kita mesti banyak membaca.
Untuk mengajar, kita mesti banyak belajar.
Sebab itu profesyen mengajar perlu banyak belajar.

cik Kartun said...

adik b0gsu CK asal jumpe duit syiling bersepah kt dlm umah terus die masuk dlm tabung die..jadi hak die la ape g huhuhu ^^,

Dhinai said...

Kalau dah buluh baru nak dilentur alamat jadi layang layang je lah...hehehe

fafa punya said...

oh mcm tu ye..
kecil2 minat menabung
remaja2 minat pecah tabung
dewasa2 minat meng"GAM"kan tabung yang pecah tu eh? hehe

Pendamba Mawar said...

sy tak ley la mnabung..haha asyik pecahkan je

mizzkechique said...

sy pun menabung.. siap asing2 lg duit syiling n kertas...

MesmeRize Me said...

bgs2..kecik2 da menabung..heheh.jgn msred yng tolong korekkan sudah.heheheh..gurau je :)))))

Nadzirah K. said...

wah bgs betul,utk simpanan di masa depan :)

teha said...

mse skola rndh jee rjin nk menabung.. hehe

dayu_myself said...

hehehhe...
betul..
melentur buluh biarlah dri rebungnya..
skang ni pun tgah menbung duit 50sen...ngeee...
wlupun ckit je, dpt la juga buat beli topup nnti..heh3

♥e'in♥ said...

alololo.. comeynye tabung depa.. :)

H.J said...

eh..lama betul tak bw..header baru dah blog ni..hee

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

fifi pun suka menabung!

cik pulau said...

masa sekolah rndah dulu je menabung..
lepas tu, tabung entah ke mana.
menabung pun entah ke mana.. hahaha

Mizz ErMa said...

uhh..betul tu..susah tol nak jinakkan diri dengan menabung nie..kalo dulu2, ade la jugak duet kertas dalam tabung tu p sekarang ade yg syiling aje..hehehe

!! YaNa YassiN !! said...

Menabung jugak,.. tp letak kat opis, rasa selamat sikit,.. huhuhuhu

msredcheesecake said...

iz, tu cam perangai msred masa budak... hhee

littledolphin, tu yg kena belajar sbl ajar kat anak...

queen,jgn dia kutip dr beg duit kita dah.. hheee

cik kartun, cam pangai msred jugak tu..

mesmerizeme, hep... msred masukkan lagi ada... heee

hj, ye la...perubahan yg best

yy, kat opis lagi selamat ke? mesti duduk umah sewa ni...

EZAN IDMA said...

menabung dr kecil bagus

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno