September 17, 2011

SAYA NAK MAIN GAME TAPI MAMA SURUH BELAJAR

Salam you alls,

'Hari ni mama cuti, tak kerja. Bolehlah Iffan pinjam mama punya i pad nak main game.'Iffan tersengeh-sengeh menghampiri mama. 'Mesti mama bagi Iffan main game ni.'

"Mama, boleh tak Iffan nak main game kat i pad mama?"

"Boleh. Tentulah boleh."

Iffan tersengeh lagi lebar, mula terbayang game Angry Bird atau Cut The Rope. Mula buat muka mengada manja nak bodek mama.

"Tapi sebelum tu belajar tulis dan eja ni dulu. Dah belajar nanti baru boleh main."

Mama pulak tersengeh tengok muka Iffan yang bertukar serius.

"Ala mama ni. bagi je la main terus. Nak kena belajar pulak dulu."


 
Mama pun menggunakan kuasa veto nya sebagai mama mengarahkan Iffan supaya buat latihan menulis dan mengeja dulu sebelum dibenarkan main. Tak lama pun. 15 minit Iffan dah tak fokus dah. Budak kecik memang tak boleh fokus lama-lama. Mama pun bagilah Iffan main. Tapi kalau main boleh pulak fokus sampai 1 jam.

Note : Aktiviti hujung minggu dengan si kecik kiut Iffan.

14 comments:

Wanita2u said...

Salam mesra. :)
Kak Fash nak ajak join giveaway dari Wanita2u. :)
Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

Main website : www.wanita2u.com

Cik Arda :D said...

bgus2...
kdg2 kita xleh kasar2 kn nan budak2...
wpun blom kawen, tp terasa nk sgt bby..hihi...

msred.,..arda ade tag msred join GA...jum join skali ! :)

..cik gugu.. said...

nak main game bule,tp wt kje rumah dlu.. pi vakum lantai.. hahahaha selalu guna ayat tu kat adek ;)

Nizam Ijam said...

belajar rajin2 k..hehe

shafiqabdshukor said...

bagus2..
untung dak2 kecik zaman sekarang..
bljr pki ipad tu..
x yah pening2 bersihkan dinding dr kena conteng..

kenangan kecik2..
hehehehe

Cik Asma BLuppy said...

biasa la budak2 xleh fokus lama kan... hehehe

Paris Hilton (M) said...

demi mase dpn ponnn

lini hasnan said...

Wah, untungnya irfan ada mama sporting macam ni.hihi. comel aje :)

hafrawiey ozakawa said...

nice blog...done follow back..

follow back at http://hafrawiegeek.blogspot.com/

Run Away said...

.../salam kenal..;d

Nadzirah K. said...

comel je :)

aimie amalina said...

hehehehe
comeiiinyeeee
suwiiit jeee
belajr ye dulu iffan
pas ni baru bole main taw =]

Zul Fattah said...

haha.. bagus kak.. jgan bagi muka kat Iffan tu.. haha.. smakin x sabar rasanye nk ada anak sendiri.. huhu

msredcheesecake said...

Arda, tengs....

Gugu, i like....

Syafiq, zaman kita belajar tulis kat dinding...hhaaaa

Asma, paris holton, betul

Lini, tengs...

Hafrawiey, tengs...

Run away, slam kenal...

Nadzirah, tengs...

Mimi, hheee...

Zul, saba.... Dah bersedia ke nak jadi ayah? Bukan senang....

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno