September 30, 2011

NAK BELA KUDA

Salam you alls,

Selain dari kucing dan syrian hamster, msred suka kalau dapat bela kuda. Msred sangat suka kuda, haiwan yang penyayang dan suka berlari. Kuda putih cantik, macam kat bawah ni.


Tapi kuda hitam lagi kuat lari dan kebiasaannya baka kuda yang baik adalah kuda hitam.


Fakta mengenai kuda,


1. Kuda ni dia besar, tapi sebenarnya dia tak tahu pun dia besar..


2. kalau kita sedang tunggang dia, tiba2 terjatuh, dia akan sedaya upaya


mengelak untuk terpijak kita.. Kalau dia terpijak jugak, makna dia memang


sangat2 tak sengaja...


3. Sama macam binatang lain, kuda sangat penyayang kalau kita sayang dia..


4. Kita jangan takut kat dia.. Kalau kita takut nanti dia pun takut jugak.. Kalau

kita friendly, dia pun friendly lah..


5. Deria bau kuda sangat kuat. Contoh kalau tuan dia datang.. Dari jauh dia

dah tau tuan dia dah datang...


6. Pegang jambul kuda adalah sunnah..


7. Ramai orang kata, jangan lalu belakang kuda nanti kena tendang..

Sebenarnya salah.. Boleh lalu belakang kuda dengan syarat kena bagitau dia..

Kena tepuk2 sikit belakang dia, untuk bgtau dia, ada orang kat belakang kau ni

haa.. Kalau tak dia terkejut, sebab tu dia tendang kita..


8. Bawah tapak kaki kuda tu kena pasang ladam sebab tapak kaki kuda sangat


sensetif..



9. Paku yang digunakan untuk pasang ladam adalah sepanjang 2 inci.. Dan

ketuk guna tukul besi!


10. Daging kuda panas. Kalau kita makan, nanti jadi panas.. Macam makan

durian laa..


11. Kuda cepat membesar. Umur 3 tahun je dah besar tinggi.. 


12. Panjang tali yang tempat letak kaki tu mesti sama panjang dengan lengan

kita..



Note: Ada sesape nak sponsor msred beli kuda?

12 comments:

mizzkechique said...

nk bela kuda jugak la.. leh bw g keje.. haha

Azura said...

wah2.. comel juga bela kuda ni :) hehehe

nurfauzi said...

wahwah...manyak luit mau beli kuda?
siape nak sponsor ribu2 tu?

siti kektus said...

kuda mainan boleh lah kite bagi. hehehe :p

rara pinkmafia said...

nice info for sharing.owhhhh dye manja eh sis.tak tau lak.

fazrulnoor said...

nak jadi owner je.,..xnak bela bole x

Azzah said...

nampak bergaya kan kalau dapat bergambar sebelah dia..:)

era kecik said...

err.. msredcheesecake, era tengah kering skang ni,, lain kali ek.. ha ha ha

aimie amalina said...

awwwww
teringat depan blok kat U dulu ada ladang kuda UTM kak
heee
free je kalo nak tunggang'best la
ade seko namenye ARAB
hehehehe

Cik Asma BLuppy said...

sy ada kekuda je... kuda real xde plak...hehe best jgk kalu dapat bela. mahal wooo....

KaK LimAh Si SupiR said...

ehehe..teringt plak zaman kt u dlu ske g usha kuda tuuuu..nk naek takot..tgk dr jauh j laa :P

msredcheesecake said...

fauzi, berangan je....jehee

kektus, ye ke? bak la mai...heee

azzah, betul tu...

mimie, naik tak?

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno