September 21, 2011

KENAPA CINTA SIBER TAK BEST

Salam you alls,

Sekarang ni ramai pasangan bertemu di alam siber, berkenalan, bercinta dan ada yang sampai berkahwin. Kalau pertemuan di alam siber berakhir di alam perkahwinan, alhamdulillah. Dapat jodoh.

Ada orang suka cuba memulakan hubungan di alam siber. Berkenalan di facebook, twitter atau blog. Senang. Tak payah susah-susah keluar usha calon kat luar atau cuba-cuba buat blind date. Bila dah kenal, tak payah keluar dating, jimat kos. Dating kat facebook je.

Tapi ada juga yang tak bestnya cinta di alam siber ni. Kalau harijadi kita, tak merasalah nak hadiah yang bolek dipegang, dimakan atau dipakai. Semuanya dialam maya je. Kalau dapat hadiah rantai tak boleh pakai, hadiah coklat tak boleh makan, hadiah kereta tak boleh bawa. Sebab semuanya dalam bentuk grafik je.

Kalau nak dating jangan haraplah dapat pergi tengok wayang sama-sama. Video yang kita boleh tengok pun video gambar masing-masing waktu chatting pakai web cam. Saya tengok muka awak, awak tengok muka saya.

Nak suruh pasangan belanja makan tutti frutti, mimpilah. Tengok gambar je boleh. Kalau nak juga makan tutti fruitti tu, makan je gambar tu.

Itu yang tak best. Yang best, maksiat kurang, insyaAllah. Tak payah dating kat luar. Tapi jangan buat maksiat siber pulak. Kalau dah serasi, nikah je terus.


- Posted using BlogPress from my iPad

14 comments:

Anum said...

betul2, kalau dah serasi nikah je

::Miss Hearty:: said...

yg tak bestnye,banyak penipu..sila berhati-hati :)

nurfauzi said...

Pada hemat diri hamba, tak mengapa cinta alam siber, atau tidak siber, hatta cinta cyber cop dan lain-lain lagi.... asalkan dipelihara tutur kata dan akhlak sebagai seorang Islam.

Kalau melalui internet pun, peluang dosa tu banyak juga. Mengumpat, mengata, bercakap kosong berjam2 lamenye, tak lupe juge hingga menghantar/mempamerkan gambar mendedahkan aurat pada gewe masing-masing.

Areliff said...

<---dulu berkenal dkt uitm, tapi dah terpisah sorang duk n9 sorang duk penang. so, sembang2 pon dlm dunia siber and handset je..best tak best terima je hakikat hu3..kawen nanti merasa la nikmat kebestsan semua tu hu3..

P/S: wooh pakai ipad tu..nak2 hu3

aReLaN said...

cinta itu buta.hohoho

WuMing said...

Pernah juga bercinta di alam maya nii...

Tapi pi jumpa... dating macam biasa...

Cik Ila said...

cik ila jumpa buah hati melalui siber jugak...dan rupanya belajar kat tempat yang sama..tp benda tu 2-2 rahsiakan sampai la terkantoi terjumpa masing2..hihihi

Bro ahmad said...

macam mana yang pernah berjumpa dan bercinta..lepas tu guna medium it untuk berhubung..sebab kesibukan dan lagi nk jumpa jauh hmm.

Hanis MY said...

itulah ada pro n cons... mrsred dgn hubby dulu cemana?

owh nooo dah terliur tahap bagan dah dgn tutti frutti ni!

KaK LimAh Si SupiR said...

ad sorg membe kaklimah..knl kt ym, skrg dh kawen p0n..bru 2bulan :)

yana,, said...

eh,, boleh je main post2 tutti frutti tuu kan,, heheh

SoLy SoLicious said...

kwn kite dpt pakwe dengan berkenalan dr skype.. huhuhu.. kite x penah pun cuba..hahaha

aimie amalina said...

yezza
pro an cons
asal buat sume ingat tuhan
insyaAllah x pape kan =]

msredcheesecake said...

Ms hearty, ya betul.... Jgn sampai kena main..

Fauzi, setuju juga...

Areliff, hati kena kuat...cubaan byk..

Bro, tak dapat elak... Tapi sekalisekala ju,a juga kan..

Hanis, msred bercinta dialam nyata...hheee....

Mimie, insyaAllah... Terpelihara

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno