September 07, 2011

EMPAT BENDA YANG TAK SEPATUTNYA DI TWEET

Salam you alls,

Twitter sekarang ni dah jadi trend. Semua orang tweet, even politician pun tweet. Adik Mya Sara yang berumur 5 tahun tu pun tweet. Macam-macam cerita kita boleh tahu kalau follow twitter sesiapa pun. Kalau boleh semua benda kita nak tweet. Kita makan apa hari ni, shopping kat mana, meeting kat mana, kelas habis pukul berapa.

Tapi hati-hati kalau nak tweet. Ada certain perkara yang kita tak perlu tweet. Antaranya....

1. Jangan tweet pasal kita sedang cari kerja....especially kalau kita belum pun hantar resign letter kat bos. Kalau office mate baca? Kalau bos baca? Terus kena sack pulak nanti. Kalau tak kena sack, bos mesti buat hidup kita miserable kat office.

2. Jangan update status kita yang baru jadi single....especially kalau kita belum confirm break up dengan pasangan kita. Benda paling tak best dalam bercinta kalau kita dapat tahu pasangan kita break up dengan kita kat status FB atau twitter, kesian pasangan kita tu. Kalau kita nak break dangan pasangan, do it in person, bukan melalui laman sosial.

3. Jangan update location sesukahati...... especially kalau kita cakap kat bos kita cuti sakit. Kalau kita cakap kat bos kita mc sebab tak sihat, janganlah pulak tercheck in kat Foursquare yang kita tengah lunch atau tengok wayang kat mana-mana. Lebih-lebih lagi kalau status Foursquare kita auto-post kat FB atau twitter kita.

4. Jangan update pasal aktiviti yang tak sepatutnya..... especially dengan details yang terlampau. Tak de siapa yang rasional nak tahu pasal kita punya intimate details atau aktiviti dalam bilik air. Takut nanti memalukan diri sendiri.

Note : Gunalah twitter dengan sebaiknya untuk tujuan yang baik supaya tak terkena batang hidung sendiri.

- Posted using BlogPress from my iPad

14 comments:

aimie amalina said...

weee
betol tu kak
aiyakk..sebb dah terkene
boh nombor flight kat FB la
pas tu..ade sowg ni ex member cr kite plak
aiyakk..nak dok sesameee!
haiyoooo....

..cik gugu.. said...

kesimpulan,jgn ada twitter ;)

fRaMe+LenSeS said...

betoi tu.. kang terhapdet yang tak ketahuan, bikin malu diri sndiri kan? maceh msred. nice info

cik fadh said...

cik fadh xde twitter..lom terpikir lg nk sign up . tp jgn ckp twitter lar, kt fb pown mcm tu kan..

Anum said...

good share

mizzkechique said...

jrg update twitter... tp bos saya xde twitter, FB pun xde.. hehe.. dak2 opis pun xde twitter.. erk..

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

yup betol² bukan kat twitter kat fb pun sama

:: Mrs.Eady :: said...

nasihat yg baik :)

Cinderella said...

suke entry ni kak..leh jadi kan panduan :)

Ly_Tulip said...

wah~ Berguna btol la.. ;)

Sy ada je twitter, tp tak penah pon nak bertweeit tweet ni.. Tak reti.. Hehhe..

Btw, jaoh la plak uma msred kan?? Tak jadi la nak datang..Hehehhe

AZLIYA COLLECTION said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera, terima kasih kerana sudi melapangkan masa melayari AZLIYACOLLECTION.BLOGSPOT.COM

Apa itu SAUNA OZON INFRARED dan kebaikannya kepada anda

http://azliyacollection.blogspot.com/2011/09/sauna-ozon-infrared.html

AZLIYA COLLECTION said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera, terima kasih kerana sudi melapangkan masa melayari AZLIYACOLLECTION.BLOGSPOT.COM

Apa itu SAUNA OZON INFRARED dan kebaikannya kepada anda

http://azliyacollection.blogspot.com/2011/09/sauna-ozon-infrared.html

Miss A said...

hahaha,kelaka gile.btul2 jugak.even ad budak di fb pown ade jgak update tgah dtg peod..eww,so tak matang! -.-

msredcheesecake said...

Gugu, takpe ada twitter kot, tapi hati2 guna....

Tulip, datang blog msred hari2 dah la....hheee

Miss a, malu kot bagitau sumer org kita period....hheee...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno