September 17, 2011

CARA NAK KURANGKAN STRESS

Salam you alls,

Kehidupan dalam dunia sekarang ni, yang semuanya bergerak dan kena bergerak pantas untuk maju, memang memeningkan. Di pejabat pening dengan kerja, rakan sekerja, bos. Di rumah pening dengan housemate atau anak-anak. Pening dengna bills yang beratus, hutang nak kena bayar. Macam-macam lagi. Stress.

Macamana msred tangani atau mengurangkan stress kat kepala otak ni, meh nak share....

1. Kerja di pejabat tak bawak balik rumah
Maksudnya, apa-apa yang berkaitan kerja termasuklah stress yang dihasilkan msred akan tinggalkan kat pejabat je. Kalau kat pejabat nak fikir pasal kerja, kat rumah pun fikir pasal kerja, tention nanti. Kat rumah rest otak dari berfikir pasal kerja.

2. Makan coklat
Kajian ada mengatakan coklat release hormon apa ntah tak ingat yang boleh mengurangkan hormon yang membuatkan rasa stress. Tak tahulah betul ke tak tapi kalau msred stress je suka makan coklat. Terasa macam lega sikit.

3. Main dengan kucing
Entah kenapa bila main dengan kucing je rasa seronok. Kalau tengah stress pun boleh senyum dan ketawa. Magic ke hape kucing tu tak tahulah. Memang rasa lega sikit lepas main dengan kucing, mungkin sebab boleh gelak. Gelak tu kan boleh kurangkan stress.

4. Tidur malam yang cukup
Make sure tidur malam cukup. Berapa jam yang cukup tu bergantung pada individu. Kita adalah orang yang paling kenal badan kita. Kita sahaja yang tahu berapa jam tidur malam yang cukup untuk badan kita. Msred memang kena tidur malam 8 jam sehari baru cukup. Kalau dapat tidur secukupnya, bangun pagi tu msred mesti happy dan tak rasa stress.

Ini adalah tips mudah nak kurangkan rasa stress. Cara lain yang lebih mudah adalah cari punca stress dan cuba selesaikan masalah tersebut supaya stress tu tak mengganggu lagi.

Macamana you alls hilangkan rasa stress?

- Posted using BlogPress from my iPad

8 comments:

Miszyuyu said...

main dengan kucing <3 btol2..stress pon hilang bila tengok kucing

SuzaDin said...

main ngan kucin 2 sy setuju ngat ... mkn coklat pown sama hehehe

Tasha said...

hehe,tensen da mule bile sem bermula

NadiRah said...

mkn coklat... ^^

cik gege said...

cik gege bc novel klu nk hlgkan stress. terbuai dek watak nvel.hilang masalah...=)

Zul Fattah said...

yg makan coklat tu saya stuju.. sebab time saya stress.. masa nk exam r.. mesti conform r.. coklat ada kat tangan..

aimie amalina said...

huhuhuhu
beetoiiii
tido x cukup tu kekadang ase beraaaaattt jek pale nak pikir>> streesss..betol2!

msredcheesecake said...

Yuyu, suza.... Kucing ni menghiburkan ....

Tasha, biasa la tu... Chill....

Nadirah, hepi je bila makan cokelat

Gege, kena baca novel yg happy2 je...

Zul, laki pon suka makan cokelat? Hhee. Like....

Mimie, makan cokelat...hhee

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno