September 29, 2011

BULIMIC

Salam you alls,

Kebanyakan perempuan suka kelihatan kurus, mahu kurus dan berusaha untuk kurus. Dari segi kesihatan, memang kita digalakan berada dalam lingkungan ideal weight kita mengikut kadar BMI badan kita. Ini adalah untuk mengelakkan badan kita dari mudah mendapat penyakit obes atau penyakit berkaitan obesiti.

Tapi kebanyakan perempuan nak kurus bukan kerana kesihatan tapi supaya kelihatan cantik. Itu pasal ada yang menggunakan cara yang salah untuk kurus.



Bulimic adalah salah satu masalah amalan pemakanan yang salah ( eating disorder ). Pengidap bulimia biasanya akan makan dan suka makan dalam kuantiti yang banyak lepas tu akan rasa bersalah sebab makan banyak kemudian akan cuba mengeluarkan semula makanan yang dah dimakan. Kebanyakannya akan paksa diri untuk muntah dan ada yang mengambil laxative yang memaksa kita untuk buang air besar.



Masalah ini di Malaysia tak banyak sangat tapi dikatakan trend ini mula menular dikalangan remaja. Bulimic ini bahaya dan boleh membunuh kalau tak dikawal. Masalahnya pengidap bulimia ini selalunya merahsiakan masalah mereka. Kita susah nak kesan bulimic ini. Susah nak tolong pesakit bulimia ini.

Note : Dulu time study pernah syak roomate msred yang kejap kurus kejap berisi bulimic sebab dia selalu hilang bila lepas makan dan tak suka tengok diri sendiri kat cermin.

- Posted using BlogPress from my iPad

15 comments:

cik pulau said...

nak kurus jugak..
tp takde la sampai jadi camni..
hehehe..

bila cakap nak kurus..
member mesti bising..
sebabnya diorang cakap dah kurus..
padahal.. berat ni asik naek je..
hishh.. tak pahamm..

rara pinkmafia said...

akk.badan rara naik.cm ne ni?

Anum said...

bahayanya buat mcm nie..
membahayakan diri sendir

Nizam Ijam said...

nak kurus gak la..hehe

K O R I E said...

eh sama dgn anorexia ke?

fauzi said...

Rasulullah pesan pada kita, makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang.

Tapi kita ni selalu dah over kenyang baru berenti huhu

aimie amalina said...

errrrrr
mimi nak kururs gak
alhamdulillah x smp lagi cm ni
huuuu

aizamia3 said...

sekarang tak payah susah2 nak muntahkan balik.. makan je confirm keluar balik.. :(
trisemester pertama yang memenatkan..

KaK LimAh Si SupiR said...

huhuhu..kaklimah dh seronok mcm ni..xpe kann? :P

msredcheesecake said...

cik pulau, kalu dah kurus jgn nak kuru lagi...kang sakit kang..

korie, punca sama, akibat boleh jadi sama...

fauzi, saya selalu fail benti makan sbl kenyang...

aizamia, tu laen kes... heee

kaklimah, terpulang pada keelesaan... janji sihat...

anismelon said...

leh jadi anaroksia gnie kan..anis pon na kuwus gk msred..ade tips tak..

Lia Lomi said...

Lia nak kurus tapi taklah sampai nak seksa badan cam ni..

~iz~ said...

ishh..ada gak ker yg camni...

Qistina Dolly said...

pernah dengar pengakuan dari seorang sahabat yang obses untuk kurus mengaku dia memuntahkan balik makanan yang dia makan..sekarang ni tak pasti pula dia dah buang tabiat tu atau tak...

Anonymous said...

sy mkn byk n kemudiannye sy akn muntahkn dgn sengaje.sy akn rase sronok apebile sy dpt mnthkn dgn byk.sy sering menangis sbb menyesal krn sy mkn.sy juge sering amlkn ubt thn lpr.dh lame juge sy amlkn mkn n mnth blk kire2 dh msk 2 thn dh tapi bru sy thu yg sye ni trgolong dlm bulimia.dktr ade ckp yg sy ni ade anemia yg truk.adekh sy anemia krn bulimia?

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno