August 25, 2011

TIPS ELAK KAN SEMBELIT TIME PUASA

Salam you alls,

Masa bulan puasa ni, kita memang kurang minum air. Boleh kena sembelit tau. Lebih-lebih lagi kalau preggers macam Cik Yana.

Nak elak kan sembelit, masa berbuka, kita mulakan dengan buah-buahan, baru makan nasi. Kurma paling bagus. Lepas makan, minum air suam segelas. Kalau nak minum air manis minumlah. Tapi ait suam mesti minum sikit. Buat hari-hari kalau boleh. Time sahur pun buat jugak. InsyaAllah tak kena sembelit.

Kalau msred, berbuka memang mulakan dengan buah dulu baru makan nasi. Lepas makan, msred minum jer air susu coklat Dutch Lady ni. Dahlah super sedap. Dapat membantu proses penghadaman lagi. Memang laju jer keluarnya. Hhheeee....


10 comments:

Bro ahmad said...

tips yang menarik..coklat tak suka..strawbery sula la

YanaMIB said...

semlm br beli susu anmum..tp kn elok je minum kena lak cherry berry..xtau la susu tu punca atau sbb food len..adoii T__T

Anum said...

good tip...
susu memang bagus kan

miezah said...

oooO gtuu erk ..
ptut lar my bro mkn buah dulu ..
MiezahIsmaiL memg suka coklat ..
hoho ..
gud tips dear .. ;)

iMBobo said...

wah msred promote dutch lady hehe..bagus tips ni :)

Green Apple said...

bagus ni, boleh cuba..

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

oo..bgs ea susu nie? maera sokmo semelit.huhu~

kocix! said...

hahaa
kocix kalo bebuka,
minom air seteguk pastu trus makan nasikk..

adehhhh
takot gak sembelit!

msredcheesecake said...

Bro, strawberry pon bule....

Tengs miezah, hheee

Bobo, hheee...

Kocix, kalau takde masalah sembelit takpe...

armouris said...

lagi info tentang sembelit di SIHAT SELALU - Sembelit : Kesukaran Membuang Air Besar

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno