August 05, 2011

NAK ADVICE KAT BOS SIKIT

Salam you alls, 

Nak jadi bos ni tak senang. Bagi msred antara cabaran nak jadi bos ni ialah macamana nak motivate staff under you untuk buat kerja masing-masing dengan baik dan on time. Macamana nak gain respect dari staff under you. Macamana nak make sure that they keep on motivated dan tak demotivated.

Salah satu benda yang bos tak sepatutnya buat supaya staff tak hilang respect kat bos adalah marah staff depan satff lain.

Kebayakan bos tak buat amcam ni, marah staff publicly, tapi ada segelintir bos yang suka buat macam ni, tak tahu kenapa. 

Ok, staff tu buat silap, but for whatever reason, kita as a human tak sepatutnya mengaibkan orang. Kenapa nak kena marah staff depan orang lain. Tujuan bos nak marah pun sebab nak menegur staff tu supaya dia tak ulang the same mistake again. Kalau staff tu dah rasa dimalukan, rasanya dia akan respect ke bos dia? Kalau rasa hormat tu tak hilang, mesti kurang. Kalau respect itu tiada, akan adakah motivation untuk perform better dalam diri staff tadi? Mesti jadi kurang kan? Sedikit sebanyak prestasi kerja akan terjejas. Siapa yang susah? Bos kan?

Wahai Encik Bos, jangan lah marah staff depan orang. Apa salahnya kalau panggil staff tu masuk bilik bos, have a positive talk, discuss the problem cara orang civilized dan cari jalan penyelesaian yang terbaik. Barulah staff rasa dihargai dan akan timbul rasa respect kat bos dalam diri staff tadi. Bila staff rasa dihormati dan dihargai, then diaorang akan motivated nak perform better dan tak ulangi kesilapan.

Bukannya susah nak jadi bos yang dihormati, but you have to work it out to get it. We cant get respect but we have to earn it. Kena usaha nak dapatkan respect dari orang lain.

Kita sebagai manusia kena saling menghormati.

9 comments:

rara pinkmafia said...

berpengalaman dpt bos cm ni.mmg tekanan.

Abby Salvatore said...

boss yg di segani berbeza ngan boss yg di takuti...kan

apapun my boss rowx!hehe

mizzkechique said...

ada sekor bos kt opis MK ni (tp bkn bos MK) yg suke maki staff dpn staff lain.. bodoh semua kuar.. kuang ajar sgt.. n krna terlampau geram, MK pernah sound kebiadapan dia.. Sampai skang dia xtegur MK sbb kata MK kurang ajar kt dia.. mmg fak la.. Haish, dh carut dh...

Redbloodsnow said...

haaa my bosses tak pernah marah zie dpn other staffs. tp si keji ms. dictator tu pernah marah zie depan other staff.

sudahnya menjawap ler zie melawan...hehe

Anum said...

betul2, kebanyakkan bos sekarang x pandai nak menghormati staff...
x baik jatuhkan maruah org lain depan org ramai

Cik Asma BLuppy said...

mak oii... xpernah ag kena mcm ni.. hope xde la yg perangai mcm ni.

athirah said...

harap kerja nanti dapat bos yg sporting dan understanding ;)

anismelon said...

hahaha..no komen la msred..bos anis..hurmmm..tah le..sometimes mnyakitkan hati..

msredcheesecake said...

rara, msred takde bos cam ni...tapi ramai yg mengeluh bos diaorg camni...

abby, bos yg disegani ni kita respect kan

mk, zie, bos camni kita kena tegur, tapi biar cara berhemah supaya kita tak jatuh sama level dengan dia...

anum, betul tu...kalau jadi bos kita kena respect org lain juga...

asma, segelintir bos je camni...

athirah, sama harapan kita...

anis, sabar je kalau dpt bos camtu...nak sound biar berhemah...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno