August 08, 2011

JANGAN BERHUTANG, SUSAH TAU NAK GANTI

Salam you alls,

Dulu, masa msred muda-muda ada gak ponteng puasa tanpa alasan yang munasabah. Alasan bodoh msred, panas tak tahan dahaga. Masa kat U, masa diploma belum ada kereta. Pergi kelas jalan kaki. Kat U msred tu panasnya macam gurun sahara sebab langsung tak de pokok. Jalan kaki ke kelas di bawah terik matahari. Panas gila. Gagal dugaan, balik apartment terus buka puasa.

Masa ponteng puasa tu best lah, dapat makan tak yah puasa. Tapi bila time nak ganti, padan muka. Susah tau nak ganti balik. Dah lah kena ganti puasa yang memang terpaksa tak puasa tu, tambah pulak ponteng puasa lagi, memang tak best. 

Cabaran berpuasa time orang lain tak puasa memang besar, bagi msred yang suka makan ni. Cuba bayangkan kita kena puasa sedangkan orang lain disekeliling kita boleh sesuka hati je makan. Tak jeles? Msred jeles.

Pengajaran untuk msred yang suka ponteng puasa, susah nak ganti hutang puasa balik tau. So, tak payahlah buat kerja bodoh nak ponteng puasa kalau takde alasan yang munasabah.

Nasib baik sekarang ni dah matang boleh fikir dengan baik. 

You alls pernah ke terfikir ke nak ponteng puasa? Pernah ponteng?

Pada adik-adik yang baru terfikir-fikir nak ponteng puasa, takyah lah saje-saje nak ponteng puasa. Nak ganti balik susah. 

12 comments:

Anum said...

ms red anum masa remaja2 ada la ponteng puasa
sekarang x lagi

Anum said...

ms red anum masa remaja2 ada la ponteng puasa
sekarang x lagi

farahin nasir said...

bile ponteng heaven la kejap.. part time nak ganti tuh, mmg nerakalah ha.. punya la dugaan.. haishh..

Azzah said...

masa student pun cam tu..balik jalan kaki..dahaga..ponteng puasa tapi lepas minum rasa bersalah sangat..

mizzkechique said...

ala..dh terponteng sehari sebab demam hr tu.. bdn mmg letey.. collapse hbs la.. so, minum je tp xmkn.. hukhuk..

Cinderella said...

hehe biase lah msred..ainie pon ada ponteng..hehe..sebab yg same jugak.. :)tapi sekarang da insaf dah..haha

Mr.Thinker@Ali said...

dulu lain, skg lain. dulu ada ponteng gak. skg nk ponteng malu. malu dgn tuhan. malu dgn kwan sbb kwn suka nganjung. hehehe.

Abby Salvatore said...

kehkehkeh...betul!masa study kat U lah cabarn paling hebat.Stay hostel tp bilik kuliah gila tapir jauh.Menapak plak tu.panas.dahaga.arggghhh!kena2 coursemate abby lebih separuhnya non-muslim...argghhh!
tapi selalunya tahan jugak sebab memikir nak ganti puasa tu seksa..:)

K O R I E said...

Owh.. ponteng puasa yea ;D
xpew ponteng la lagi.. hehe..
hurau je kak
kdg2 tu mmg terasa nak ponteng jea..
tmbh2 bila nmpak roomate sendiri mkn dlm bilik..
adoiyai..dugaan2!

tp mmg betul. susah btol nak byr puasa balik..=_=

Kalamhati said...

betul tu msred..nak tinggal mudah..tp tang nak bayar tu susah nnt..

nak ganti hari2 biasa lagi la mencabar kan..tgk sana sini org makan..huhu

msredcheesecake said...

anum, skang jgn ngada2 nak ponteng hhee...

farahin, betul tu hhee...

azzah, maa makan tak rasa beralah, dah makan tu baru rasa nyesal...hheee

mk, sian dia...mesti bdn jenis tak cukup bitamin tak kuat ni....

ainie, akak pun dah insaf...

msredcheesecake said...

mr thinker, yg penting malu ngan tuhan...

abby, time study pulak tak matang tak reti pikir panjang....

korie, tu paal kang tak suka ponteng...mala ganti...

kh, beul tu...hhee

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno