August 03, 2011

INI RAHSIA OK

Salam you alls,

You alls ada BFF? Sorang? Dua orang? 

Seronok kan ada BFF. Kita boleh shopping sama-sama, pergi movie sama-sama, dinner sama-sama. Macam-macam kita boleh buat sama-sama. Having a good time with our BFF, doing things that we both love doing memang best.

Other than that, kita boleh share anything dengan BFF kita. Ada yang suka share pakaian, kasut, handbag. Kalau dengan siblings kita tak sanggup share, tapi dengan BFF, anytime dia boleh pinjam barang kita. So sweet.

Dengan BFF kita jugak boleh share secret. We tend to tell everything to our BFF, even sometimes our darkest secret that we are not willing to share with our family, but to our BFF.

There comes our responsibility for being someones BFF. Segala rahsia yang BFF kita cerita kat kita, make sure jangan sampai terlepas cakap cerita kat orang lain. Menyembunyikan segala rahsia BFF kita  dan tidak menceritakan kepada orang lain walau kepada boyfriend kita sendiri. 

BFF kita percaya kat kita 100%, tu sebab dia cerita rahsia dia kat kita. Sebagai menghormati rasa percaya BFF kita tu, jangan lah kita share pulak rahsia dia dengan orang lain. Lebih-lebih lagi kalau rahsia BFF kita tu boleh mengaibkan dia. Not nice kan?

Kadang-kadang kita tak de niat nak cerita secret BFF kita kat orang lain tapi tak sengaja terlepas cakap. Be carefull not to do this mistake. Hati-hati bila simpan rahsia BFF kita jangan sampai terlepas cakap. Keep reminding yourself that this is a secret not to be told to others. 

Macamana nak simpan rahsia? Kalau msred....

First msred akan buat-buat lupa atau buat macam benda tu tak penting langsung so that msred tak ingat dan tak berminat nak cerita secret tu kat orang.

Second, msred akan elakkan daripada bagi hint kat kawan lain yang msred ada secret, yang msred tahu sesuatu yang kawan lain tak tahu. Nanti kawan lain tu mesti sebok tanya apa rahsia tu and they keep asking until we open our mouth. Bahaya.

Third, msred akan remind diri msred, macamana perasaan msred kalau BFF msred cerita rahsia msred kat orang lain. Tentu sakit hati, kecewa kan? So, kalau kita nak orang respect rahsia kita, kita kena respect rahsia orang lain.

Hubungan persahabatan yang terjalin jangan disia-siakan. Bukan senang nak dapat BFF yang kita boleh sayang dan dia sayang kita. Bila dah dapat jangan buat sesuatu yang boleh buat kita kehilangan dia. It will be our biggest lost.

9 comments:

aizamia3 said...

anggap je rahsia yang kita tau itu adalah rahsia tentang diri kita..

kalau dia percayakan kita, kenapa tidak kita..

mizzkechique said...

MK lak bkn jnis buat2 lupa, tp mmg lupa if sape2 je bgtau masalah peribadi n rahsia diorg kt MK... hahaha.. nama pun rahsia, buat apa nk ingt..

^^nu[dd]yra^^ said...

btol...sgt susah nak dapat kan seorang bff....cik dd plak malas sgt nak kepochi2 nih...kalo nak sembang, sembang hal diri sendiri sudah, citer pasal org nak buat aper...hmm~

Cinderella said...

hati2 la dalam memilih bff tu..kite pon kalau jadi bff pon kene hati2 la simpan rahsia kawan kita ..hmmm

アヌム ちゃん said...

Salam ramadhan dan selamat berpuasa :) Baru sempat nak wish dekat sini^^

cik fadh said...

xjumpe lagi bff ;( bile close pastu mst jauh..

ked said...

bff yea..ade lah kot..hehe..bf je yg x jumpe ag..

.izzati liyana. said...

xde bff..tak jumpa org yg betul2 boleh share segalanya. ada dlm mse ssh. tolong. sngop berkorban. susah nak cari.

msredcheesecake said...

aizamia, buat rahsia dia mcm rahsia kita kan?

mk, kalau itu lebih baik, kasi lupa je la...hhee

dd, kurang sembang kurang gossip kurang rahsia pecah,...

ainie, betul kan? bukan senang nak dapat bff..

anum, tengs...

fadh, takde pon tak pe...msred pon takde...

ked, nanti ada lha tu...dia tengah get ready tu...hheee

zaty, betul...kalau da dpt kena jaga elok2...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno