July 22, 2011

WATERBIRTH, BABY LAHIR DALAM AIR

Salam you alls,

Ramai sahabat-sahabat msred yang join kelab Preggers sekarang ni. Sahabat blogger pun ada jugak. Suka tengok preggers ni sebab dia orang mesti nampak kiut dengan perut buncit tu. Hheee...sowww cute....

Msred ada terbaca benda ni 4 5 tahun dulu, pasal waterbirth ni. Bersalin dalam air, yang mula jadi trend kat Malaysia.


Mengikut teori, melalui kaedah waterbirth ni kesakitan mama ketika bersalin boleh dikurangkan. Proses kelahiran jugak lebih mudah. During contractions sementara nak tunggu baby lahir, duduk di dalam air dapat menenangkan dan merelaxkan mama. Other than that, waterbirth can reduce numbers of tears and reduce the need for epidural anasthesia. Perempuan faham la kot.

Maklumat lanjut pasal waterbirth di Malaysia..... Source

So, ada sesiapa yang berani nak cuba waterbirth?

Posted using BlogPress from my iPad

9 comments:

Puan tia said...

ishh nk tryla next baby nnti..heheeheheheh

:: Mrs.Eady :: said...

tak berani..huhuh...

* Rosita * said...

tringin nak cuba tp x brani..hehehe

anismelon said...

anis baru bace semalam kat siti kaktus nye blog..hehehe..mcm nice kan..siap leh tngk lg baby toh..

anis nak ajak join GA nie..kalau fre free..join la erk..:)tq

http://anismelon.blogspot.com/2011/07/gaanisnak-kupon-ayamas-boleh.html

Iffah Afeefah said...

xberani

serius

sekian

msredcheesecake said...

tia, berani ke?hheee...buat kat hosp tau...

mrs eady, hheee

rosita, tak berani kan?

anis, ye ke? nice? brani ke?

cik ran, ikut cara lama dah ler...

siti kektus said...

tak mau cuba. nak buat cara normal je. hehe ^^

rara pinkmafia said...

xfaham sis.tp baby tu masa meluncur masuk air,tak ke lemas?

msredcheesecake said...

kektus, samala msred..

rara, doc akan cepat2 bwk bby keluar. takde dengar ke bby lemas g. doc kata bby keluar pon bukan on the spot dia breath...amek masa 4 5 saat gak...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno