July 21, 2011

SEMUT TAK SEDAP

Salam you alls, 

You all mesti pernah dengar yang kalau kita makan semut hati kita jadi gelap atau pelupa selama 40 hari kan? Percaya tak? 


[ HAPPENING ]

Well, menurut sumber ni, tak de hadith mengatakan makan semut bleh jadi pelupa 40 hari. Cuma ada hadith yang mengatakan haram membunuh semut. SOURCE

Bukan semua jenis semut kita boleh bunuh tau. Semut yang tak boleh dibunuh adalah semut yang tak bahaya dan tak menyerang kita macam semut hitam yang besar tu. Kalau semut yang bahaya yang serang kita tu, boleh lah dibunuh. Macam semut api. Sakit kalau kena gigit.

Kalau semut termasuk dalam makanan yang kita memang susah nak keluarkan balik, makanan tu kemudiannya kita masak, makanan tu kita boleh makan. Contohnya kalau semut masuk dalam madu, kemudian madu tu kita masak, makanan yang ada madu tu kita boleh makan. 

Sebaliknya kalau semut termasuk dalam makanan yang senang kita nak keluarkan balik semutnya macam daging, maka hendaklah kita keluarkan semut tu dulu, baru boleh dimakan. SOURCE

Tapi ni msred nak nasihat, walaupun makan semut tu tak buat kita jadi pelupa, takyah lah makan sebab orang kata semut tak sedap. Kalau lapar, makan ayam goreng ok. 


Agaknya seumur hidup kita ni, berapa ekor semut lah kita dah termakan? Hrmmm... 

11 comments:

^^nu[dd]yra^^ said...

hahahhaha...makan ayam goreng lagi best dari makan semut ok !

Anum said...

ye betul
ayam goreng lagi sedap dr semut
hahhahahha

cik fadh said...

pagi td cik fadh bru sembur shieltox kt semua yang bersarang bawah tilam cik fadh ? aiyooo haram ker msred ?

H.J said...

makan semut goreng jer..ahaha

**YaNa YassiN** said...

yerlah, dulu arwah nenek kalau jumpa semut dalam nasi, habis semua di buang nyerrr

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

hahaha apa rase semut goreng..yea² ntah bpe ratus ekor dah kot..

mizzkechique said...

penah tertelan semut, tp blm smpt telan dia dh gigit lidah MK.. sakit wooo.. terrrrpaksa bunuh ia.. sowi semut

SHAHIZA ISMAIL said...

semut mmg x sdp. ihihihih.. jom.. join GA ida.. http://idacreativecraft.blogspot.com/2011/07/first-giveaway-by-idas-creative-craft.html

msredcheesecake said...

cik dd,cik anum...betul...da test dah...hhaaa

mr hj....sedap ker? hheee

cik yana...sama macam msred sbb dulu pecaya kalau makan semut nanti jadi buduh...hahaa

ladybird, ui ratus ekor....hehheee

cik mk, gigit semut tu balik...hahaa

cik ida...agree...

.izzati liyana. said...

kalau semut yang banyak2 tu mcm mne? bergerak sekali segerombolan. mengerikan. meremang bulu roma tengok. ade yang gigit ade yang tak. kalau dalam toilet pon sama, semut tu taknak bergerak pegi tempat lain. tapi kita nak basuh tempat tu. berdosa mcm mne pulak tu?

msredcheesecake said...

cik zaty,
kena la tanya yg lebih arif.ikut source tu yg merbahaya kay kite je bole bunuh...kalau segerombolan gitu, kalau boleh halau, halau je la. takyah bunuh...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno