July 07, 2011

NASIHAT HIPOKRIT VS NASIHAT SEDAP

Salam you alls,
***************************
Cik Juju duduk berdua dengan Cik Zaza diruang tamu rumah sewa mereka. Cik Juju cerita masalah yang sedang dia hadapi kat Cik Zaza.

Cik Juju....Zaza, kau tau kan aku suka kat Amat tu. Tapi aku rasa dia tak de feeling lah dengan aku. Aku rasa aku sorang je suka kat dia.

Cik Zaza....kau janganlah fikir bukan-bukan. Mungkin Amat tu malu nak cakap atau tunjuk kat kau dia suka kat kau. Bagilah dia masa. Aku tengok dia baik jer ngan kau.
( Cik Zaza sebenarnya pun perasan yang Amat tu tak ada feeling kat Cik Juju, tapu disebabkan nak jaga hati Cik Juju, terpaksa cakap yang baik-baik jer.)

Cik Juju tersenyum lega sambil hati mengiakan apa yang dikatakan oleh Cik Zaza.
****************************
Problem. Siapa yang tak pernah jumpa. Mestilah ada jumpa. Selalunya kalau kita ada problem kita akan cari kawan baik kita, yang rapat dengan kita untuk meluahkan perasaan, minta pendapat dan nasihat.

Msred tak kisah kalau ada kawan-kawan meluahkan perasaan atau minta nasihat dari msred. Tapi msred tak pandai nak bagi nasihat hipokrit macam Cik Zaza. Msred lebih suka bagi pendapat yang releven yang kadang-kadang memang sakit nak dengar, daripada bagi nasihat yang sedap didengar tapi tak membantu langsung.

Msred lebih suka cakap macam ni dengan Cik Juju...

Msred.... Aku pun rasa macam tu. Aku tengok dia macam anggap kau kawan jer, tak de feeling-feeling ngan kau. Tapi kalau nak betul-betul sure, kau tanyalah dia sendiri. Kalau betul dia tak de feeling ngan kau, at least kau tau dah. Tak de la kau dok tunggu je dia.

Memanglah Cik Juju akan tensen bila dengar msred cakap cam tu tapi at least msred tak bagi harapan palsu kat Cik Juju macam Cik Zaza yang buat Cik Juju terus berharap.

Kalau you alls prefer advice yang mana? Yang sedap didengar tapi sekadar nak jaga hati you alls atau advice yang menyakitkan hati tapi sangat membantu you alls?

- Posted using BlogPress from my iPad

13 comments:

NasZ said...

nasihat yang dapat bantu saya..huhu..kalau salah nasihat, boleh hilang sahaba slama2nya..

jemput join segmen simple saya..

SEGMEN SIMPLE : JOM KOMEN ENTRY SAYA ...

Isteri Encek Bard said...

ieb klu ada prob duker banyak simpan dalam hati sehingga jumpa mr. right baru ieb luahkan pada sier

:: Mrs.Eady :: said...

biase ckp terus terang je walaupun org x suka sb tak reti nk ckp kias2 nih...

Lieyda said...

opcos la yang xsedap didengar tp dpt membantu.mcm pakaian jgk kan msred. kite kna tny mmber jgk sesuai ke x bju kita ni.klu depa ckp sesuai tp sbnrnya xsesuai bkn ke itu memalukan kita.? hik3

Izyan Masri said...

SETUJU DENGAN MSRED.BAIK KITA BAGI NASIHAT YG JUJUR JE KAN EVEN PAHIT SIKIT :D

* Zaleta * said...

nasihat yg jujur wlupun sakit ati nak dengar...:)

ZIPPO MILLER said...

ms Red..Hope Ms Red leh tolong buat satu entri istimewa utk Zippo ni, mohon pandangan org yang berpengalaman...Tajuknye kawin - mase awal2 kawin kan apa yang perlu ada pada pasangan tu, duit ke rumah ke perabot ke, dan masalh apa yang akan ditempuhi mase baru 3-7 bulan berkahwin...Zippo lom kawin mahu pon bertunang, cuma nak dijadikan pengetahuan..Harap ms red leh bantu :)

siti kektus said...

kite pon akan cakap direct je kak,
watpe nak bagi harapan kalau tak pasti lagi, ;)

Rai said...

harapan palsu adalah benda paling busuk yg kita boleh bagi kat kawan kita..kesian..mesti dia sedih kalau tau kita komen nak jaga ati je..

kotak bulat said...

kwn kb pun ad mgadu pasl bnda ni..
er..kb suh dia terus trg je, kalau simpan sndiri smpai bile pun tak tau..bila dia da terus trg n ditolak, bru kb leh nsihat... :P

Anamarza said...

Berterus terang lg baik, even pahit tuk ditelan

msredcheesecake said...

You alls,
Most of the time, advice yg menyakitkan hati ni la yg sebenarnya dapat tolong kita...so kalu ada member yg bagi advice yg menyakitkan jgn terus melenting...fikir dgn waras...

nurfauzi said...

Rasulullah ada berpesan kepada para sahabat...

katakanlah yang benar walaupun pahit.

Selalunya ubat itu benda yang pahit =)
walaupun sengsara awalnya nak telan, tapi ada faedah di kemudiannya.

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno