July 08, 2011

MEMPERSONANYA WANITA BILA MEMAAFKAN

Salam you alls,

Tadi msred singgah ke blog Cik Diana. Msred baru jer follow dia. Suka enrtry-entry Cik Diana yang releven dengan kehidupan kita sekarang ni. Cara penyampaian yang simple tapi berisi memang best untuk dibaca.

Msred tertarik dengan entry Cik Diana tentang ciri-ciri wanita cantik yang salah satunya adalah sifat pemaaf.

Yang ni memang msred fail sikit. Msred susah sikit nak maafkan orang. But before you alls start judging me, meh msred nak kasi tau.

Msred memang tak suka gaduh, tak suka marah-marah dan tensen-tensen. Bukan tak pernah orang carik pasal ngan msred tapi msred buat derk jer. Malas nak layan malas nak tensen kan kepala otak. Selagi dia orang tak menyusahkan msred directly, msred biarkan jer dia orang nak pot pet sampai dia orang penat ke bosan ke. Lantaklah. Nak ajak msred gaduh pun msred malas nak layan. Selagi dia orang ak naik tangan, biar kan je.


Tapi, kalau ada orang ang bejaya buat msred marah, itu maknanya apa yang dia orang buat kat msred tu sangat melampaui batas. Memanglah msred susah nak maafkan. Msred susah nak marah, tapi kalau dia dah berjaya buat msred marah, susah nak maafkan. Benda macam ni jarang berlaku dalam hdup msred. 2 3 kali je kot masa muda-muda dulu.

Msred tamau jadi macam tu. Sedangkan Nabi pun maafkan umat dia yang jahat melampau ni. Tak kan msred tak nak maafkan dia orang. Camana mau didik hati supaya mahu maafkan kesalahan orang lain? Supaya dapat jadi wanita mempersona....


- Posted using BlogPress from my iPad

10 comments:

Areliff said...

tak ske marah ea? wahh tak panas baran bagus2..perempuan perlu lembut tak bleh kasaq2 :)

KuNanGKuNanG said...

sy ni mudah memaafkan tp susah tuk lupekan salah org tu pada kiter..huhu

wrizuan.net said...

salah terlebihan wanita..namun wanita memaaf tp sukar melupakan...:)

Sufinah Yussof (SY) said...

memaafkan sifat yang mulia namun dengan memaafkan belum tentu dapat menyembuhkan hati yang terluka. take time to hell.
nice entry. SY like. ^ ^

teyn teyn said...

yes , suke tajok awak msred. hehe

diana said...

terima kasih..
memang agak payah kita nak memaafkan seseorang.kalau pun mulut mudah melafazkan maaf tapi di hati parut marah tu tetap ada.
saya pun macam tu.tapi saya nak kongsi satu cara paling berkesan untuk memaafkan ialah dengan kita fikir semula adakah kita orang yang tak pernah melukakan hati sesiapa?mustahil..kan?dan kalau kita buat salah mesti kita pun rasa nak dimaafi..kan??jadi begitu jugak dengan orang lain..dan ingtla...
memaafkan itu adalah sesuatu yang sangt indah..

msredcheesecake said...

Perempuan mmg senang memaafkan tapi tak mudah nak lupakan....

Cik diana, tengs yea advice nya....betulkan...org leh maafkan kita, kita kena belajar memaafkan...

mizzkechique said...

MK pun mls nk gaduh2... even org kutuk blakang sekalipun, just ignore n maafkan je.. lg lyn kang lg skt ati...

Cinderella said...

erm yerlah kadang2 manusia ni ader je nak uji kesabaran kite kan msred...

hehe..ainie pun baru rase sedar lepas bce entry msred nih..hehe..nak jadi wanita mempersone (=

msredcheesecake said...

cik mk, penat gaduh ni...nanti cepat tua...hhee

cik ainie, jom jadi wanita mempersona....

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno