July 21, 2011

GURAU SENDA YANG MEMIKAT

Salam you alls,

Salah satu cara kita nak berkawan, mengeratkan perhubungan adalah dengan bergurau senda. Mesti ramai yang suka melawak atau suka melayan lawak orang lain. Dengan bergurau kita boleh ketawa, boleh release tension. 

Tapi kalau nak melawak ke nak bergurau senda ke, kenalah berhati-hati sebab ada gurauan yang boleh dapat pahala dan ada gurauan yang boleh membuatkan kita dapat dosa. Gurauan boleh mengeratkan hubungan atau mengeruhkan hubungan.


[ CERITA GAMBAR? ]

Kalau gurauan atau lawak yang kita buat tu boleh menyenangkan hati, menggembirakan hati orang yang bersedih insyaAllah akan dapat ganjaran dari Allah. Selain dari dapat buat kawan-kawan kita happy, kita dapat pahala. So, kalau nak melawak ke bergurau ke, kena jaga apa yang kita buat dan cakapkan.

Kalau gurauan dan lawak kita tu membuatkan kawan-kawan kita rasa dimalukan, dihina atau diejek, kan kita dapat dosa. Dahlah kita sakitkan hati kawan-kawan, dapat dosa pulak tu. Silap-silap hubungan kita dengan kawan kita tu pun boleh terjejas. Rugikan kalau hubungan baik kita dengan kawan kita terputus hanya kerana gurauan kita. 


Kadang-kadang kita memang tak de niat nak memalukan sesiapa, cuma tanpa kita sedar gurau dan lawak kita tu memalukan orang lain. Sebelum kita cakap apa-apa, fikir baik-baik. Fikir perasaan kawan kita tu.

Msred ni memang suka melawak. Suka ketawa. Risau jugak kalau ada gurauan msred kat blog ni atau di komen kat blog kawan-kawan msred membuatkan ada yang terasa dan berkecil hati. Msred tak suka gaduh dan membuatkan kawan-kawan kecil hati. Kalau ada tanpa sengaja msred kecilkan hati sesiapa, msred minta maaf. Msred takde niat nak buat macam tu. Msred sayang dan hormat anda semua.

Di rumah mak msred masa kecik-kecik dulu, msred la pelawak yang suka menyakat adik-adik. Hehheee....

note:ladies, ketawa jangan melampau sangat. Amalkan gaya gelak yang sopan supaya bakal mak mertua tak reject sebab kita ketawa kuat.

17 comments:

lady_azieah said...

sgt x best kalau gaduh dgn kawan sbb gurauan yg x kena tmpt... huhu

Ivo Serentha and Friends said...

My compliments for your blog and pictures included,I invite you in my photoblog "photosphera".

CLICK PHOTOSPHERA

Greetings from Italy

Marlow

KuNanGKuNanG said...

jangan gurau kasar plak.nnri ada yg bertarik rambut.he3..tp mmg dengan bergurau kite akan k=lebih mesra..:)

Munna said...

hehe...munna mmg suka org yg kelakar n suka bergurau...tp gurau pun biar lah btempat...jgn kita tgh serius @ bsedih pun nak gurau2 jgk mmg minta pnmpar kot...hehe

I said...

baca entry baru awk ni. jom la join contest pertama dari saya tq

http://oiikaoi.blogspot.com/2011/07/contest-contest-contest.html

msredcheesecake said...

lady azieah...betul rugi hilang kawan..

kunang-kunang...hati2 bila bergurau...biar tambah mesra,jgn gaduh lak...

cik munna...tapi kalau org tu gurau nak bagi kita yg sedih ni ceria, camne?

I, tengs sudi baca...

Nyamuk Terbang said...

gurauan kadang2 bleh bwk maut

merahitujambu said...

kadang2 kita x sedar gurauan kita menyakitkan org kan??

mizzkechique said...

pernah diri ni dijadikan bhn lwk, mula2 mmg diam.. lama2 tersembur jugak sbb rs dimalukan..

.izzati liyana. said...

suka orang yang happy go lucky buat lawak ni. tapi kekadang ni mereka terlalu selamba sampai boleh menyakitkan hati org lain. :)

msredcheesecake said...

NT... betul kan? scarry...

betul la cik merah...tu yg risau tu sbb msred ni pelawak...hheee

cik mk...penyabag gak cik mk ni...tp jgn sampai org pijak kita...

cik zaty...pelawak ni besanya bila time sedih dia tatau nak wat pe

:: Mrs.Eady :: said...

i like this entry la!so meaningfull..

rara pinkmafia said...

kdg2 rara tak paham dgn jenis org yg tak boleh bergurau tu,mesti life dye bored kan.

ZIPPO MILLER said...

memule lawak ringan...bile dah ramai yang tegelak die terus jadi berat..ha tu yang dikatekan lawak melampau...kene hati2

msredcheesecake said...

mrs eady, tengs dear

rara, akak rasa, kalau bukan tak kena tempat, mungkin dia jenis sensitif kot

mr zippo, betul. careful with our words...

anismelon said...

anis org nye cam ne msred..ngee..

a:kelakar
b:serious 24 jam
c:sombong tak bertempat
d:lawak bodoh..weeeee..

msredcheesecake said...

Cik anis comey yg tak sombong...hhheeee i like...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno