July 01, 2011

EDP DAN EDT! SAMA TAPI TAK SERUPA

Salam you alls,

Siapa suka pakai perfume? Apa perfume feveret you alls? Sukakan wangi-wangi ni. Layan jer....

Bila kita nak beli perfume kan, kat botol dia mesti ada tulis EDT atau EDP. EDT stand for Eu De Toilette dan EDP stand for Eu De Parfum. Apa beza dia?

Perbezaan utama dia adalah tahap kekuatan bau dia. EDT biasanya mengandungi lebih air, so bau dia tak berapa kuat sangat berbanding EDP. EDP pulak lebih kandungan minyak (oil) so bau dia lebih kuat berbanding EDT.

Oleh sebab EDT lebih kandungan air, EDT baunya tak tahan lama, lebih kurang 5-6 jam. EDP baunya tahan lebih lama sehingga 10 jam.

EDT biasanya lebih murah dari EDP sebab EDT kan bau kurang kuat dan tak tahan lama berbanding EDP? EDP mahal sikit. Tapi worth it la sebab bau lebih kuat dan tahan lebih lama.

EDT boleh sembur kat baju dan EDP tak boleh sembur kat baju sebab EDP oil based, kandungan minyak dia tinggi. Nanti kalau sembur EDP kat baju takut ada tinggalkan jesan minyak tu kat baju.

Msred biasanya kalau nak beli perfume, tak de lah kisah sangat EDP ke EDT. Yang penting msred suka bau dia dan msred mampu nak beli.

Ini perfume faveret msred....Oiu by Lancome. Ini EDT. Oui bahasa perancis bermaksud ya, yes....



- Posted using BlogPress from my iPad

10 comments:

mizzkechique said...

dl mmg tertanya2 apa beza dua ni... hehe

anismelon said...

baru ku tahu msred..selame nie men beli je..ngehehe..

msredcheesecake said...

Org tua macam msred ni biasanya tau sbb dah selalu beli.org muda selalu tatau lagi sebab belum selalu beli. Kebiasaannya la....

ieda said...

akak x pandai bab2 minyak wangi nie .. tapi dah terpikat dgn Elizabeth Arden :))

siti kektus said...

haha, kite tak pernah amek kesah kak, edp ke, etp ke, yang penting ada minyak wangi. hehe ;)

Azzah said...

selalu hentam jer beli.asal wangi dah..

Cinderella said...

baru taw..selame ni men sembo jaaa asalkan bau wangi sampai 5km...hehe..erm thanks msred coz sudi share (=

teyn teyn said...

ala ..
kite pakai myk wangi murah je .. heeee

msredcheesecake said...

Msred tahu beza edp edt tapi selalunya beli ikiy bau dan kemampuan....Edt murah sikit...

parfum-ori said...

Terima kasih infonya gan.
Lumayan buat nambah wawasan.

Parfum Ori
Perbedaan Eau de parfum dan Eau de toilette.

----------

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno