July 13, 2011

BILIK KECIL PUN BOLEH NAMPAK CANTIK

Salam you alls,

Ada diantara kita dapat bilik tidur yang kecil. Pening kepala kan macamana nak decorate supaya nampak kemas dan selesa. Banyak barang nak masuk tapi macam tak muat. Kalau masuk banyak-banyak sangat nanti jadi sempit. 


Macamana nak decorate blik tidur yang kecil bagi nampak luas, kemas dan yang penting, selesa? Cuba ikut tip ni...

1. Gunakan warna cerah – Dinding berwarna cerah dan terang adalah sifat pemantul di mana ia akan membantu memaksimumkan kesan yang dihasilkan oleh cahaya semulajadi. Macam kaler hijau kat atas tu akan membuatkan bilik yang kecil nampak macam luas. Warna yang cerah dan nuetral macam hijau dan putih buat bilik nampak lebih kemas, less cluttered.

2. Penggunaan cermin – Cermin boleh memberi kesan yang menarik bagi meluaskan bilik. Cermin juga memantulkan cahaya dari luar, masuk ke dalam bilik dan menjadikan bilik kelihatan lebih besar. Jangan pulak letak banyak sangat ampai membahayakan. Cukup satu ke dua ke. Kalau blik budak kecik lagila jangan letak banyak-banyak.

3. Perabot sepadan dan berskala – Pilihlah perabot yang sepadan dengan keluasan bilik. Sebagai contoh, dalam bilik kecil, gunakan katil yang bersaiz kecil dan tidak sarat dengan corak dan ringkas. Kalau boleh rasa tak perlukan dresseing table, tak payahlah letak. Ada cermin je dah cukup. Boleh jimat space lagi.

Ada banyak tip lagi untuk decorate blik yang kecil supaya nampak lebih besar dan luas. Ni antara tip yang paling basic. 

Have fun decorating....





9 comments:

Cinderella said...

huhu..sukanya tengok bilik yg kemas macam tu
hehe

Atika Farha ;D said...

mmg tgh rancang nak buat room makeover :D

PinKy MoMMa said...

suka bilik yg kemas ;)
deco deco mmg mengasyikkan huhu

msredcheesecake said...

Cik ainie, pinky momma....bilik kemas n ceria mmg idaman kan? Hhhheee

Cik farha.... Seronok nya decorate bilik....nnt leh share new romm nyer picture...hheee

mizzkechique said...

suke ada cermin besar dlm blik...

msredcheesecake said...

cik mk,
senang nak tengok dr atas ke bawah...hhee

Munna said...

huuu comel la bilik ijau tu....pndai deco kan

SANDRA AZWAN said...

sejuk mata memandang!

msredcheesecake said...

cik muna....kiut kan? bilik anak dara jer...msred tak merasa dah....hheee

mr sandra...agree ...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno