July 12, 2011

ANAK DARA AMBIL PIL PERANCANG?

Salam you alls,

Ada tak diantara you alls (girlz) yang belum kawen tapi ambil pil perancang? Ada tak kawan-kawan you alls (girlz) yang belum kawen tapi ambil perancang?

Sekarang ni dah mula timbul trend anak dara ambil pil perancang untuk mengatasi masalah hormon yang mereka hadapi. Selain untuk mengelakkan kehamilan yang tak dirancang, antara kebaikan lain pil perancang adalah...

1. Mengurangkan PMS dan membuatkan kitaran haid lebih teratur
2. Mengurangkan masalah kulit berminyak adan jerawat
3. Mengurangkan rembesan hormon lelaki (androgen) yang mengurangkan pertumbuhan bulu roma di muka, betis dan perut
4. Mengurangkan risiko canser rahim



You alls, kalau nak ambil pil perancang ni untuk mengatasi masalah di atas, kena dapatkan nasihat doktor. Jangan pandai-pandai pergi beli sendiri sebab bukan semua kes boleh boleh settle ngan pil perancang dan bukan semua orang boleh ambil pil perancang. Kang kalau tak sesuai jadi lain pulak.

Masalahnya sekarang, isu yang bermain-main dalam kepala hotak msred ni, apakah kesan sosial yang akan timbul kalau penggunaan pil perancang ni tidak dikawal? Kalau sesiapa yang nak ambil kena ada doctor's prescription baru boleh beli, ok la. Kalau takyah ada doctor's prescription pun boleh beli, macamana? Kalau yang ada salah guna?

Source


- Posted using BlogPress from my iPad

23 comments:

Mr.Thinker@Ali said...

Rupa-rupanya ada?? Pergh, ingatkan my GF kata itu suatu tipuan belaka. Kawan my GF ada amek tp x tau sbb apa kerana sy lelaki. I wanna share this at my FB. ^^

Areliff said...

benda ni ade risiko ke bila anak dara tu kawen nanty and nak lahirkan anak..

hunnyAPIS said...

dulu penah gak amek kejap tu pon doktor bagi masa kena masuk wad sebab overflow period.period da lebih 3 minggu dan sangat banyak.smpai kene masukkn darah.

so doktor kat sepital sultanah aminah JB yg bagi.dia ckp untuk stabilkn hormon tp effect dia berat bdn mmg naek..naek giler2la..haishh T_T

mizzkechique said...

pernah makan, siap vitamin tmbh darah lagi.. doc yg bg sbb period sgt tak teratur dan terlebih byk hari smpi badan jadi lemah.. tnya doc ada kesan pape x bila pas kawen nt, doc kata xde pape kesan..

PinKy MoMMa said...

mis red..ku tak pernah amik pil perancang..rancang sndiri je..tkt badan naik huhu

Nadya O'Conner said...

elok ker??hmm..nad tak tahu pulak..huhu..:)

Izyan Masri said...

HIHI.YAN TAK SEMPAT AMBIK LAGI PIL2 NI SEMUA XD

Sunah Sakura said...

saya makan HPA punye... lepas berunding dengan pakar kesihatan HPA tu.. paramaria plus~

Areliff said...

erk slalu pil2 ni ade kesan sampingan la..:P

Cinderella said...

tula dorang ni...konon da pandai sangat lar tu men makan je pil jadi dokter sendiri..kene saket buah pinggang baru taw =.="

rara pinkmafia said...

yeke kak.tak tau lak rara kak.ich2 mcm2 lah budak2 skrg ni.

Kalamhati said...

My sis pun penah amik sbb kitaran haid tak teratur..tp atas saranan doc la..=)

Gua Tertidur said...

biasalah tu masalah sosial mmg akan jadi kalau bende ni senang dapat tanpa kelulusan doktor..

EZAN IDMA said...

pil perncang tu ade brand2 die ke cmne. sy mkn vco je. hehe

teyn teyn said...

kite baru je tau .. good info.

Ima Salsuzaima said...

waiseh... anak dara ambil pil perancang?? sy yang dah beranak ni pun tak ambil pil perancang lagi.hehe

anismelon said...

ingat ke pil nie tok rancang kehamilan je..rupenye banyak g fungsinye..tp anis tak pernah la lgi cube..heee..xde kesan ke?

msredcheesecake said...

Mr thinker...ada...jgn salah guna..tu je....

Mr areliff...doktor kata risiko negatif takde...side effects mungkin ada...gangguan hormon...

Cik hunny...masa msred amik pon berat badan naik...hheee

Cik mk...skang da ok ke?

Pinky momma...bule rancang sendiri? Hebat la....hheee

Cik nad...elok untuk masalah hormon....

Cik izyan....kalau tak perlu amik tak yah amik....safer...

Cik sakura....untuk ape tu?

msredcheesecake said...

Cik ainie.... Jangan salahguna..tu yg penting....

Cik rara....kadang2 atas nasihat doctor...yg salahguna ni yg nak kena babab...

Cik kh...itu ok...

Gua....betul tu....

Cik ezan...ada banyak jenama...sumer lain2 side effects...

Cik ima...merancang sendiri yea?

Cik anis...kesan yg buruk tu doktor kata takde...tapi side effects tu ada macam bera badan naik....

Redbloodsnow said...

bgs info ni..tp papa pun, kena consult dgn doc dulu la kan yunk :D

Mr.Thinker@Ali said...

msred. my GF said kawan dia amek sejak form1 lg. skg umur depa dah 21 tahun. Apakah effect akan berlaku masa depan nti x tau lar. I told my GF to said at her friend to stop taking it. I don't know is she did it or not. =.=

msredcheesecake said...

Cik zie, betul tu...jgn memandai amek ikut suka...

Mr thinker...kalu ur gf's frenz amek atas nasihat doc...it should be ok....

Mr.Thinker@Ali said...

Hurm. Perhaps. ^^

I need more assignment to know about it. ^^

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno