July 25, 2011

AKU TENGAH MARAH NI

Salam you alls,

Kita manusia ni tuhan galakkan membina silaturahim dan menjaganya. Perasaan marah adalah salah satu punca yang boleh mengeruhkan jika tidak memutuskan silaturahim. 

Kita semua ada perasaan marah. Siapa yang takde? Semua ada. Bezanya macamana kita menguruskan perasaan marah tu. 

Perkara pertama yang patut kita buat bila kita rasa marah ialah Istighfar dan baca Ta'awwuz ( A'uzubillahi minas syaitanirrajim ) biar setan pegi jauh-jauh. Kemudian kita fikir apa akibatnya kalau kita marah? Buruk ke, baik? Boleh selasaikan masalah ke tak? Kalau akibat daripada kita marah tu buruk lepas tu tak dapat menyelesaikan masalah pun, eloklah jangan marah. At least jangan marah kat mulut. 

Then, kita tunggu perasaan marah tu reda. Buat keputusan dengan perasaan yang tenang. Kalau keputusan atau kita bertindak dalam keadaan marah, takut nanti menyesal. Cari penyelesaian yang baik dengan orang yang kita marah tu. Bertindak dengan matang. Best tau jadi orang matang ni. Orang pun respect.

Kita manusia ni, kena banyak berdoa supaya jadi orang yang penyabar. Nak jadi penyabar, kalau orang yang baran memang susah, tapi tak bermakna tak boleh. Practice. Selalu kena practice jadi penyabar dan tak bertindak dalam keadaan marah. Buruk lah orang baran tak tentu hala ni. Betul, lebih-lebih lagi kalau perempuan. Hilang sweet nanti.

Menjelang Ramadhan ni, saling mengingati. Kalau perut lapar, memang cepat je kita nak marah. Tak mau marah-marah time puasa nanti, nanti kena tolak markah. Rugi. 


7 comments:

rara pinkmafia said...

muhasabah diri.boleh kurgkan marah.hehehe.ada kena mengena ke?

p/s : xsbr nk puasa.

mama maman said...

mcm terkena je.. hhhuuu...

ps: posa ari ni tah berkat ke tak eks..???

Abby Salvatore said...

sapa marah kena jual...ngeeee

ZIPPO MILLER said...

dan Seetiap Dugaan dibulan Puasa akan lebih mencabar...

mizzkechique said...

klu marah je, cpt2 istighfar..

msredcheesecake said...

rara, bule gak kot...

mama maman,kurangkan marah lebih byk markah...heee

abby,nak jual kat ape? heee

zippo, betul tu...

mk, setuju...

Redbloodsnow said...

betol tu, ms, red. setiap manusai tak akan terlepas dari perasaan marah. nice tips :)

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno