June 28, 2011

LEPAS MAKAN, KUMPUL BATANG BANYAK-BANYAK

You alls,

Tau tak apa Popsicle? Tau kan? Sedap kan layan...

Tahun 1905, ada sorang budak lelaki umur 11 tahun, secara tak sengaja telah mencipta ais krim popsicle ni. Nama budak tu Frank Epperson dari San Francisco. Satu malam, Si Frank ni tertinggal segelas air soda dalam gelas dengan kayu pengacau kat belakang rumah dia. Kebetulan pulak malam tu suhu turun dibawah paras beku. So, esok pagi, Si Frank ni jumpa air soda dia dan try la nak minum tapi tak boleh sebab dah beku. Si Frank lalukan air soda beku berserta kayu pengacau dalam cawan tu kat air suam sampai dia berjaya keluarkannya dari gelas. Lepas tu Si Frank ni makan la air soda beku tu dengan kayu pengacau sebagai tangkainya.

Tapi penemuan ni tak dimumkan pada public. Cuma pada tahun 1922 ais krim batang ni diperkenalkan pada public dan pada tahun 1923 barulah Si Frank ni apply paten untuk ais krim batang ni denagn nama Epsicle sempena nama Si Frank ni, sebelum ditukarkan kepada nama yang lebih glemer, Popsicle.

Lepas makan popsicle, kumpul benda ni banyak-banyak....hheheee


4 comments:

Areliff said...

kecik2 dulu rajin kumpul batang ais krim padlepop masuk peraduan muaheeee

EZAN IDMA said...

suke mkn aiskem keladi!

msredcheesecake said...

MR ARELIFF,
YE SAMA KITA...HHEE

msredcheesecake said...

CIK EZAN,
MSRED SUKA LIME YG ADE SUSU TUE...LAZAT...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno