June 13, 2011

YOU ALLS TAHU KE LAHIR HARI APA?

Good night my dear friends....

Malam ni buhsan sikit sebab mr bf balik lambat. Cari duit untuk msred dan si kecik kiut habiskan...hahaa.....So, terupdate lah blog msred ni dimalam hari selasa ni. Kejap lagi nak tengok juvana katt tv3.

Tadi tengah google ucapan birthday, terjumpa pulak benda ni. Pernah main dulu masa muda-muda tapi dah lupa dah. cer la you alls try. Betul tak? Msred dah try dah dan cek dengan mak, dia kata betul la tu.



Cara-cara nak tau kita lahir hari apa?

A - 2 DIGIT YG TERAKHIR BAGI TAHUN LAHIR
B - BAHAGIAB INTEGER BAGI A/4
C - HARI BULAN ( TARIKH LAHIR YOU ALLS YE )
D - NO KOD BAGI BULAN, IAITU...

JAN - 0      FEB - 3        MAC - 3        APR - 6        MEI - 1       JUN - 4
JUL - 6      AUG - 2       SEPT - 5         OKT - 0      NOV - 3      DIS - 5

KIRA GUNA FORMULA NI. 


A + B + C + D
           7


BAKI YANG DIDAPATI MENUNJUKKAN HARI MENGIKUT KOD BERIKUT...

0 - AHAD     1 - ISNIN     2 - SELASA     3 - RABU     4 - KHAMIS     5 - JUMAAT  
6 - SABTU
(BAGI BULAN JAN DAN FEB DALAM TAHUN LOMPAT, PERLU DITOLAK SATU DARIPADA BAKI)

CONTOH, TARIKH LAHIR, 13 JULAI 1973

73 + 18 + 13 + 6  =  110  =  15 BAKI 5
            7                  7

SO HARI LAHIR NYA ADALAH HARI JUMAAT.

CER LA TRY. BETUL TAK?

10 comments:

haha said...

waaa , saya memang lahir hari selasa :)

emieysandra said...

wah..mcm buat add mate je ni..huhu

sy lahir hari khamis ;)

UNA budak BAEQ said...

kena kira2 ! nanti nak try lah .

BLOG BUDAK SEPARA MATANG
tiger berak dalam rumah

MesmeRize Me said...

msred!!saya haru jumaat lah...heheh suka2 :))))))))))))))

loserbukanposer said...

http://loserbukanposer.blogspot.com/

ZIPPO MILLER said...

suke betul suruh orang uji minda...

cik puan...cik puan di Tag cik Puan hahahahahh...

eQuRlz said...

a'a la.. btol la eqa lahir hari isnin.. sape yg wat formula ni ni..

Taufan Bin Ribut said...

tengok kat surat beranak lahir ari raye..ekekeke..^_^


Entri terkini : http://taufanribut.blogspot.com/2011/06/hyename-saye-fifieysaye-sasau-kalau.html

Watch my video song!!

Redbloodsnow said...

nnti bila zie dh free...nk start mengira lah..hehe

msredcheesecake said...

u alls da try yea...msred lahir hari sabtu...hehe....

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno