June 16, 2011

TIPS KURANGKAN KOS BERCINTA

Salam you alls,

Msred ingat lagi masa zaman bercinta dulu. Banyak duit habis sebab nak bercinta ni. Kalau msred la. Tak tau la kalau ada diantara you alls bercinta tak melibatkan apa-apa kos pun. Hebat lah. Heheee...

Salah satu aktiviti sewaktu bercinta yang melibatkan kos yang agak tinggi adalah, kos nak bergayut dengan chenta hati. Sehari mau habis RM 5 - 10. Cuba bayangkan berapa kosnya sebulan. Kira sendiri. Habis duit gaji sendiri ok lagi. Kalau habis duit belanja mak bapak bagi, kan tak best.

So, hari ni msred nak share tips bagaimana nak kurangkan kos nak bercinta, macamana nak kurangkan kos bergayut dengan chenta hati.

First, jangan pakai handphone. Kalau ada handphone, senang nak buat call. Laju jer tangan tu nak mendail nombor si chenta hati. Kalau tak ada handphone, setiap kali nak call si chanta hati kena guna public phone, otomatik malas sikit. Sebab malas nak beratur lama tunggu giliran kat public phone, malas nak berdiri lama, duit syiling tak ada dan public phone rosak memanjang.

Second, kalau memang dah ada handphone tu, suruh abang yang garang pegang. Boleh ambil handphone bila nak call mak, abah, adik beradik dan cikgu jer. Credit pun topup RM 5 je seminggu.

Third, kalau nak call jugak si chenta hati, suruh abang garang tadi duduk sebelah sambil tengok jam. Suruh abang tengok jam. Cukup jer lima minit, suruh abang garang tiup wisel tanda kena letak phone.

Fourth, cakap jer kat chenta hati handphone dah rosak, boleh receive call jer tak leh call out. Time cakap tu muka mesti buat habis confident nyer biar dia percaya.

Fifth, nak lagi jimat, pakai jer telephone ni ha....




29 comments:

Azzah said...

setujuuuu...:)

.:shura shushi:. said...

bgus btul idea! :)

mizzkechique said...

xde abg garang la...haha

LINDAHERY said...

hahahah...poyo sungguh cadangan itu...

PinKy MoMMa said...

dulu masa bercinta jarang kami nak bergayut kt phone..kalau rindu just bg misscall je hahahaha

tu maknanye tgh igt kan dia lar tu lalala

msredcheesecake said...

cik azzah,
msred sokong cik azzah setuju...heheee

msredcheesecake said...

cik shura...

ye ke?hheee

msredcheesecake said...

cik mk,
ni kakak garang ade...msred la...hheeee

msredcheesecake said...

cik linda,
msred kan memang poyo tak hengat...hheeee

msredcheesecake said...

pinky momma,

heheee..kalau msred wat camtu mesti kt hp mr bf ade beribu2 miskol....

rara pinkmafia said...

xleh hidup lah kalau takde fon kak.

::Hanyll:: said...

hehe xbleh la..sebab?
kalau camni komfirm kene tinggal..kui3
yela bak kate pepatah org becinte,
cinte tui perlukan pengorbanan kan?

fRaMe+LenSeS said...

nadh nak pakai tpom bwah skali tu.. nhehehe..

haha said...

haha , sy nk try yg last sekali laa msred. memang tak membazir langsung kan :)

msredcheesecake said...

cik rara,
cepat2 kawen...takya kol selalu sgt...hheee

msredcheesecake said...

cik hany,
kalu ade duit lebih...kol la selalu..kekee...kalu rm asik kurang jer...guna tepon bawah tu...

msredcheesecake said...

cik nadh,
ok latu...bule jumpa terus...hheeee

msredcheesecake said...

cik haha,
tak membazir...bule dating terus...heee

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

haha~ takleh camtu cik red..maera dulu cinta pjj, sorang kat msia sorang kt indonesia..memang byk perabih kt topup ajelah..huhu~

Shehan Ismail said...

lihatlah cinta seth & nora.. http://shehanzstudio.blogspot.com/2011/06/jangan-pertikai-hak-nora.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+MommysDiaryOfLife+%28Mommy%27s+Diary+of+Life%29

teyn teyn said...

hahahaha .. mcm tu ker ? aduhai .. susah nak contact kwn pulak.

mynameismy said...

hahaha.. xleh pakai la tips msred ni..;D

Munna said...

kalau dah kawin boleh la pkai tepon yg bwh skali tu...sorg kt dapo sorg kt bilik...hehe

msredcheesecake said...

cik maera,
tak pe la...skang da kawen guna tepon yg bawah tu je la...hheee

msredcheesecake said...

cik faten,
kawan2 swoh dia kol umah...hheee

msredcheesecake said...

cik my,
sebenarnya msred pon tak pernah pakai...kekeeee

msredcheesecake said...

cik munna,
nanti msred try ajak mr bf guna tepon bawah tu dia nak ke tak? keheee

pena rozie said...

Setuju.. Tp x de idea lain ke???

msredcheesecake said...

cik rozie,
entry ni santai2 je...bukan series pon...msred tak penah buat...heheee

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno