June 30, 2011

SARUNG TANGAN, SARUNG JARI YANG KIUT

Salam you alls,
You alls mesti tahu puppets kan? Dalam bahasa melayu, boneka. Ada dua jenis puppets yang popular, yang msred suka, that is, hand puppet dan fingger puppet.

Bukan budak-budak jer boleh main yea. Mak budak, bapak budak, anak dara, anak bujang pon boleh main. Best jer layan puppet ni kan? Ada kebaikan tau main hand atau finger puppet ni tau, especially untuk budak-budah. Meh kita tengok....

HAND PUPPET
Berikut adalah beberapa cara yang kanak-kanak belajar daripada bermain hand puppet...


Komunikasi dan Kemahiran Sosial
Dengan bermain hand puppet ni, kita boleh berlatih berkomuniksasi denganorang lain. Kita kan kalau main hand puppet ni macam berlakon bercakap dengan orang, so kita boleh practice bersosial dengan orang. Bagi yang dah tua sikit, boleh practice speaking London kan....


Kemahiran kreatif
Bermain hand puppet dapat membantu budak-budak kecik mengembangkan kemahiran kreatif dengan menggalakkan mereka menggunakan imaginasi mereka. Mereka membentuk peranan, peraturan, situasi dan penyelesaian. Dan untuk orang yang dah tua sikit ni bolehlah berlatih bersyarah ke, nasihat orang ke atau cari idea nak update blog....

FINGER PUPPET
Kemahiran bahasa
Sama ada budak-budak kecik menulis cerita mereka sendiri atau menyesuaikan salah satu buku kegemaran mereka ke dalam permainan hand puppet ni adalah salah satu cara terbaik untuk budak-budak kecik membina bacaan mereka, kefahaman dan kemahiran perbendaharaan kata, membina idea-idea mereka dengan memperkenalkan perkataan baru, mereka makna dan maklumat lain.


Kebaikan lain, kita boleh release tension tau main hand puppet ni. Kalau kita geram kat sesorang, kita bayangkan muka seseorang tu kat muka puppet tu, pas tu kita marah lah dia, maki sesuka hati. Lepaskan geram tu. Tapi jangan terover pulak sampai nak koyakkan puppet tu. Rugi lah....

Dipetik dari sini, kemudian diedit kat sini.

5 comments:

^^nu[dd]yra^^ said...

hehehehe...cik dd paling suker part yang last skali ...

"kita boleh release tension tau main hand puppet ni. Kalau kita geram kat sesorang, kita bayangkan muka seseorang tu kat muka puppet tu, pas tu kita marah lah dia, maki sesuka hati. Lepaskan geram tu. "

nak kena ader satu hand puppet nih ;)

mizzkechique said...

nk beli la..pasni klu geram2 leh kerjakan hand puppet tu..haha

Redbloodsnow said...

comel laaaa! nak carik kat toy'R'us la balik kerja karang....harap hado..hehe

anysspunyeblog said...

sume puppet tue memang comel..suke sangat..hihi..

msredcheesecake said...

Jom ramai2 layan puppet. Kita gigit2 dia bila geram....hheee

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno