June 15, 2011

NYAWA KAU BERHARGA? NYAWA DIA?

Hello my dear frenz....

Pernah tak tengok senario ini? Mesti selalukan? Time nak keluar pergi kerja pagi-pagi, ramailah para ayah dalam perjalanan nak menghantar anak ke nursery atau sekolah. Ada yang naik kereta dan ada yang naik motor. 


Yang naik kereta tu ok lah. Yang naik motor ni. Tak faham betul. Selalu nampak para ayah yang hantar anak ke nursery atau sekolah naik motor ni, dengan selambanya membiarkan anak-anak dia orang membonceng kat belakang motor tanpa memakai helmet. Yang tak tahan tu, si ayah pandai pulak melindungi kepala dia orang dengan helmet. Kepala anak kesayangan yang comey dan kiut tu dibiarkan terdedah kepada bahaya accident. What are they thinking? Nyawa para ayah berharga lebih mahal dari permata dan nyawa anak boleh diganti-ganti? Macam tu ke?


Agaknya, apa yang kita boleh buat untuk mencegah senario ini dari terjadi. Macamana nak memastikan para ayah tak menggadaikan keselamatan anak-anak kesayangan dengan kemalasan atau kelalaian mereka. Ada kah cara untuk kita mengatasi masalah ini?

16 comments:

alyaclumsy said...

mmg dh slalu kan tgk. kdg2 tu, kecik lg baby tu, peluk kt blkng, kita yg tgk ni takot bdk tu jatuh. ape salahnya bubuh dkt raga depan kan. hehe

habsahharun said...

memang selalu pun...rumah saya ni pulak depan sekolah rendah...

diorang takde kesedaran lagi, kalu dah jadi benda2 buruk baru nak sedar agaknya..

Ly_Tulip said...

mgkn pihak c ayah pk yg anak bley wt baru kot.. Hihih...

pape pon ptot safety first la kan???

kotak bulat said...

helmet tak cukup tu..mampu beli 1 je..hahhaha

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

benda simple yg byk ibu bapa terlepas pandang..huhu~

msredcheesecake said...

cik alya,
kalu bawak baby lagi la takut msred tengok...

msredcheesecake said...

cik habsah,
manusia ni suka tunggu jadi benda tak elok dulu baru nak beringat....

msredcheesecake said...

cik ly_tulip,

tu la...ingat nyawa anak bule ganti ngan yg lain...dia org ni...

msredcheesecake said...

kotak bulat,
kalau ada satu je apa kata pakai kan je kat anak...

msredcheesecake said...

cik maera,
happen everyday, selalu ditegur tapi masih terjadi....

salwaismail said...

bapak dy pandai pulak pakai helmet. kita bakor je org camtu.
:DD

Faten Rosli said...

ada gak nampak senario mcm ni..
biasalah manusia,, selagi tak kena btg hidung sendiri.. payah mereka nak sedar..

msredcheesecake said...

cik salwa,
bako jer...bako

msredcheesecake said...

cik faten,
itulah org kita...kena tunggu kena dulu...

eQuRlz said...

gov kna bg free helmet kanak2 kot, bru nk bg pkai..

msredcheesecake said...

cik eqa,
kalau tak pakai gak langgar dengan stream-roll...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno