May 15, 2011

TABIAT BACA JAMPI SAMBIL BUAT KERJA

Hello my frenz...


Salah satu habit msred bila mengadap komputer masa tengah buat kerja, msred suka 'bercakap' dengan komputer tu, macam msred bergosip dengan kengkawan. Sambil tangan mengetuk keyboard, mulut msred pun pot pet pot pet. 

Sebenarnya msred suka baca ape yang msred taip. Pas tu kalau komputer tu mengada lembap ke, hang ke msred marah-marah la dia, macam msred marah kan kawan msred yang datang  kul 2 padahal janji nak datang kul 1. Keheehe....

Habit msred ni msred bawak ke opis. Tapi kalau kat opis tak de la suaranya, cuma mulut je terkumat kamit.




Ada lah satu hari tu, sorang budak field work lepak kat opis, kat meja msred la. Msred cam biasa buat-buat lah rajin kerja sambil mulut terkumat kamit membebel. Sekali budak tu cakap,

"Akak. Akak baca jampi ke?" dengan suara dia yang satu floor tu bule dengar. Pas tu gelak kuat-kuat macam benda tu kelakar sangat.

Msred cuma....£^%><#~£¥!???? Dalam hati. Gila ape budak ni.

Ke msred yang gila? Cakap dengan komputer gila ke? 

Bukan ke ramai ada habit cam msred ni? Ramai kan? Ada ke?

Jampi mantera ada kalanya boleh menyebabkan seseorang itu syirik. Di antara sebutan yang boleh menyebabkan syirik ialah ungkapan meminta perlindungan kepada makhluk seperti jin, menyamakan qudrah Allah dengan keupayaan makhluk-makhluk, beriktikad keberkatan jampi mantera yang boleh menyembuhkan penyakit, memberi kuasa, kekuatan atau hikmat terhadap objek-objek tertentu.Kawan-kawan, berhati-hati dengan segala perbuatan. Jangan sampai syirik.


14 comments:

LINDAHERY said...

hai msred..hehe bcakap dgn pc ek?? linda pun kdg2 ada je bckp dgn pc..tu pun bile pc jadi sewel lah..hahaha
amboi dah tukar header u...:)

cikgu fiQ said...

huhu!standard la tuh....
nway,,BW here..kaLu sudi2,jenguk la sini.
http://simpleasfiq.blogspot.com/
kaLu nak foLLow 2, diaLu2kan~

Nini Hartini said...

budak pelik. hehehe..kalau saya, saya cakap dalam hati je. nnt x memasal jd mcm msred, disangka sdg menjampi heheh...

Izyan Masri said...

MSREED:BAB MARAH BILA KOMPUTER LAMBAT TU KITA SAMA.KIHKIH :D

Hayati Hamzah said...

bese la tu sy salu maki lappy. HAHA

Munna said...

haha kelakar jugak.biasanya org lain gelak2 dpn komputer tu dh normal.baca jampi msred je kot....hehehe^^

msredcheesecake said...

CIK LINDA,

TERPAKSA TUKAR TEMPLATE SEBAB EN BLOGSPOT/GOOGLE DA BUAT TEMPLATE MSRED YG LAMA JADI GELAP.DA XLEH BACA DA...HEHEEE....

msredcheesecake said...

CIKGU FIQ,

STANDARD KAN.BUKAN MSRED SORG KAN CAMTU?HEE..

msredcheesecake said...

CIK NINI,
KALU DALAM HATI JE X CAPAI KEPUASAN MAX ...HAHAAA....

msredcheesecake said...

CIK IZYAN,
BILA KOMP BUAT PERANGAI, RASA NAK BABAB JE DIA...HEHEEE...

msredcheesecake said...

CIK HAYATI,

MAKI MAKI SAYANG GITU....HEEE...

msredcheesecake said...

CIK MUNNA,

JAMPI KAN KOMP TU SUPAYA DIA X WAT NGADA2 DIA TU...HUHUUU...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

ahahahaha msred ni mcm2 lar ;)
kalau stakat sengih sorang2 dpn lappy tu biasa..ni siap ckp lg..wahhhh pelik ok ;p

msredcheesecake said...

pinky momma,
nak wat camne, mmg msred suka bebel.sampaikan komp pun nak dibebelkan...heheee...

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno