May 18, 2011

ANAK SAPE LA YANG SUKA PONTENG SEKOLAH TU?


Salam Frenz...

Alo korang....

Jawab sempoi je ok.... Pernah tak korang ponteng sekolah masa zaman sekolah dulu? Tak pernah? Biar betul! Anak sape lah yang baik sangat tu? Kagum lah msred.

Tapi msred 100% sure, mesti ramai yang jawab pernah kan?




Nape ye korang ponteng sekolah atau kelas? Ape kah sebab yang paling femes, yang biasa korang bagi kat diri sendiri.

Aku ponteng sebab ngantuk.

Aku ponteng sebab malas nak gi sekolah. 

Aku ponteng sebab bosan lah pegi sekolah.

Aku ponteng sebab homework tak siap lagi.

Aku ponteng sebab cikgu garang.

Aku ponteng sebab nak gi lepak ngan member.

Aku ponteng sebab nak gi dating.


Aku ponteng sekolah sebab nak gi cyber cafe main game.

Saje je aku nak ponteng. Tak de sebab spesifik. Nape ko peduli?


Aku ponteng sekolah sebab..... [ fill in the blank ]

Korang fill la in the blank.  Heheeee...pasar nya bahasa msred. Cakap omputeh tak berapa pandai. Ha! Ponteng sekolah lagi. 

Itulah pentingnya english education, bak kata Mr Usop Wilcha. Heheeee


Ponteng sekolah banyak mendatangkan kesan negatif dan tak pernah sekali pun msred nampak ada kesan positif. Kesan negatif ni effect diri kita sendiri, family, sekolah, masyarakat dan negara. Rasa nya semua orang tau kesan negatif ponteng. Macam mana kalau habit suka ponteng ni dibawa ke alam pekerjaan? Persoalannya sekarang, adakah cara yang terbukti berkesan untuk menghapuskan gejala ponteng ni? Ada ke? Macam tak ada je sebab gejala ni semakin berleluasa sekarang ni. So, how?

24 comments:

Redbloodsnow said...

hahaha..zie pernah ponteng sekolah. eh correction, ponteng kelas je la ea. selalu zie ponteng kelas sains. coz boring...miahahahahaha.

pastu kelas agama pun gak. dasar setan kan zie ni kan...hahaha :D

sayajiwakosong said...

mcm kena pula..dulu masa sek men mmg 'rajin' buat kerja ni sbb mls sgt nk pergi sek..hahahaha..skrg sudah insaf..sob sob sob~~ :)

HonEyBuNNy said...

ila xpernah ponteng sekolah waktu sekolah dulu...full ja dari sek rendah...hehe..

tapi bila masuk U...last2 sem neh..belajar ponteng kelas..hehe.

msredcheesecake said...

cik zie,

kelas sin x ponteng sbb suka baja sain

kelas agama x ponteng kalu dpt ustazah suka pulas perut.kalu ustazah jenis buat donno, ponteng....

msredcheesecake said...

cik SJK,

jgn bwk habit ni waktu da keje nanti.tau....hehe...

msredcheesecake said...

cik ila,

kat u lagi rajin ponteng sebab besanya lecturer x kesah....hheee...

Lemy Lockhart said...

msred,
stkt ni kt skolah mnengah x brjye lh pnteng sbb boarding skul...tp kt u brjye jgak akhirnye...hehe.

PinKy MoMMa said...

ponteng skolah x penah..tapi sllu ponteng kelas add math ahaahaha
x suka math!
tido dkt hostel..bijak..bijak..

msredcheesecake said...

en lemy,
kt u mmg senang nak ponteng, slalunye xde sape peduli kalu kite dtg ke tak...heheee

msredcheesecake said...

pinky momma,
xpenah ponteng sek?bagusnya...apsal la msreed xleh jadi cam pinky momma?hrmmm...

bunga said...

ponteng sbb x minat suject..hee

hamzah ian said...

lama tak ponteng

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

eh jgn sure 100%..sy x penah ponteng sekolah..budak baik neh..hehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

tapi ponteng prep ms kat asrama bnyk kali..kah kah kah..

msredcheesecake said...

cik bunga tak miinat akaun ye?hehee....sama la kite.bila baja akaun je blur...heheee...

msredcheesecake said...

Suda insaf kah en hamzah?heee...

msredcheesecake said...

Cik betty,
Ngelat ye?tu ponteng la tu...hehee....

zippo miller said...

Jarang la ponteng...tp pernah gak hahha..Ponteng sebab keje sekolah tak buat huhuhu

shinalif said...

hehe bukan takat ponteng sekolah, dah masuk universiti ni pun kadang2 ponteng jugak.
sy ponteng sekolah/class sebab
1)tak siap kerja sekolah / tak siap assignment
2)ade presentation, so nervous!
3)datang lambat, takut nak masuk, akhirnya terus ponteng :P
4) ponteng sebab geng tak datang, so malas la datang jugak.

Dayana AZ said...

alamak dayana budak baik la tak pna ponteng huhu.. klu tak dtg sbb sakit je.. :P , kalau koko pun pegi gak.
bru je nk blaja jd nakal sket ujung2 form 5, tp spm an, xle plak men2 :p

msredcheesecake said...

en zippo,
msred dulu ponteng sebab ngantuk...malas bangun pagi....heee...

msredcheesecake said...

cik SA,
presentation dulu neves gak tapi tak penahla ponteng sbb nak score project paper.exam malas nak score,malas study...heheee

msredcheesecake said...

cik dayana,

kagum kagum....teruskan habit tak nak ponteng tu sampai bila2 k...heee

Teacher Basariah said...

minta izin tuan blog copy gambar ni..

Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno