April 21, 2014

TRY TO HAVE FUN WITH WEEKDAYS

Assalamualaikum.....




Ya, betul. Saya suka Monday. But I love Friday more. Heheeee..... Lama lagi nak tunggu Jumaat. Meanwhile, do the routine and try to have fun along the way. Daripada merindu weekend lebih baik have fun dengan weekdays kan?

Semalam shopping handphone dengan mak saya sebab handphone mak saya hilang last two weeks. Kesian dia. Handphone tu baru beli dua minggu dah hilang. Tu yang pergi semalam beli gantinya. Lepas tu, sebab handphone tu nampak best, dengan saya sekali terjebak. Beli yang sama dengan mak tapi lain kaler la. Baru la like mother like daughter kan. Plan saya nak tukar handphone saya yg dah rosak tu lepas raya tapi tercepat 3 bulan pulak.

This a little extra. Tiba-tiba terjatuh cinta pulak. Nyesal masuk kedai tu. Nyesal ke? Heheee..... The devil who wears red. [ sebenarnya tak devil pun, baik bersopan je mama Iffan ni.]



April 18, 2014

SUNNAH KETIKA MINUM AIR

Assalamualaikum....





Kenapa kena minum 3 kali teguk/nafas?

  •  Abra' (Melepaskan penyakit)
  •  Arwa' (Menghilangkan kehausan)
  •  Amra' (Menguatkan sistem pencernaan)
Minum dengan tiga kali tegukan dan elakkan bernafas ke dalam bekas minuman. Setiap kali berhenti minum hendaklah diarahkan pernafasan ke tempat lain.

Dari Abu Qatadah, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Jika kamu minum maka janganlah bernafas dalam bekas air minumnya.” (HR. Bukhari dan Muslim r.a.)
.
Nabi SAW sering meminum dengan tiga kali teguk, sambil bernafas di luar gelas dan mengucapkan ‘Alhamdulillah’ di antara tiga kali tegukan. Baginda SAW juga akan teruskan minum dengan setiap tegukan diselangi bernafas di luar gelas sehingga habis.


Kenapa tak boleh meniup dalam cawan?

Jangan bernafas dan meniup air minum di dalam bekas, terutama meniup air yang panas, kerana perbuatan itu akan menjadikan minuman bertoksid disebabkan Co2 yang dihembuskan ke dalamnya.

Ubay bin Ka’ab berkata: “Rasulullah SAW tidak pernah meniup makanan dan minuman, tidak bernafas di dalam cawan. Bahkan beliau melarang meniup makanan dan minuman.”


Sumber    sumber

HADIS NABI BERKAITAN SEDEKAH

Assalamualaikum...




Dari Anas bin Malik , ia berkata : Rasulullah SAW bersabda “ Hendaklah kalian bersedekah, kerana sesungguhnya sedekah itu merupakan tirai penyelamat kalian dari api neraka .”
( HR Baihaqi )


Dari Amr bin Auf, ia berkata : Rasulullah SAW bersabda “ Sesungguhnya sedekah seorang Muslim itu akan memanjang umurnya; dan mencegah dirinya dari kematian yang buruk; serta Allah jadikan dia sebagai penghapus dosa, kesombongan dan keangkuhan .” 
( HR Thabrani )


Dari Abu Hurairah : Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda “ Tidaklah harta menjadi berkurang kerana sedekah, dan tidaklah seseorang yang memberi maaf kepada orang lain, melainkan Allah akan menambah kehormatan kepada dirinya; dan seseorang tiada bersikap merendah diri kerana Allah , melainkan ia akan diangkat darjatnya oleh Allah .”
( HR Muslim dan Tirmidzi )


Dari Salman bin Amir dari Nabi SAW sabdanya : “ Bersedekah kepada seorang miskin pahalanya satu ; dan kepada orang-orang yang ada hubungan kerabat pahalanya dua , iaitu pahala sedekah dan pahala kekerabatan .” 
( HR Nasa’i dan Tirmidzi, disahkan oleh Tirmidzi dan dihasankan oleh Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hiban dan Hakim )





Copyright © msredcheesecake l Design by DayangDeno